Toedrachtsonderzoek

Niet bij alle incidenten is het direct duidelijk wat de oorzaak van het voorval is. Soms is er geen sprake van fraude of een andere vorm van opzet. Maar wilt u wél weten wat er precies is gebeurd. In zulke gevallen biedt een toedrachtsonderzoek uitkomst.

Bijvoorbeeld wanneer ontdekt wordt dat er van twee verschillende soorten medicijnen in het productieproces de etiketten zijn verwisseld. Dat er fouten gemaakt zijn bij het uitleveren van goederen, het verkeerde product ter vernietiging is aangeboden of er schade is aan een bedrijfspand of bedrijfsvoertuigen. Allemaal situaties waarbij opheldering wenselijk is.

Waarom een toedrachtsonderzoek?

Het gaat er bij dit soort onderzoeken om de feiten en omstandigheden boven water te krijgen. Dat kan zijn omdat u als opdrachtgever simpelweg wilt weten wat er nu écht gebeurd is (waarheidsvinding), of om mogelijke claims in de toekomst te voorkomen. Bij dit soort onderzoeken reconstrueert Hoffmann de hele gang van zaken rond het incident. Van de start, tot de ontdekking dat er iets fout ging.

Onze aanpak

Tijdens toedrachtsonderzoeken beoordelen we onder andere relevante informatie en protocollen. We voeren gesprekken met medewerkers en derden, bekijken nauwgezet de locatie en analyseren digitale data zoals loggegevens, aanwezigheidsregistratie, camerabeelden, et cetera. Hierbij hoort eventueel ook technisch onderzoek, soms ondersteund door derde partijen, bijvoorbeeld naar een brandhaard of de oorzaken van beschadigingen. Kortom, hoe incidenten zijn ontstaan en door wat.

Preventieve adviezen

Hieruit volgt een helder rapport, dat ook ingebracht kan worden bij een juridische procedure. Zijn er zaken voor verbetering vatbaar, dan voorziet een specialist van onze afdeling Riskmanagement u graag van preventieve adviezen. Zodat u de kans op incidenten in de toekomst zo klein mogelijk maakt.

Meer weten?

Heeft u behoefte aan onafhankelijk onderzoek? Download onze flyer over de diensten van recherche. In de contactbanners vindt u contactgegevens van Ron Nieuwendijk en Johan Klokman; samen met andere specialisten wisselt een van hen hierover graag met u van gedachten.