Sterke wachtwoorden

Toegang tot uw gevoelige bedrijfsinformatie is afgeschermd door het verplichte gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar wat als nu blijkt dat de gebruikte wachtwoorden eenvoudig te achterhalen zijn? Hackers maken graag gebruik van de zwakte van de mens, bijvoorbeeld door het binnen korte tijd kraken van makkelijke wachtwoorden. Hoe kunt u als organisatie ervoor zorgen dat uw medewerkers sterke wachtwoorden gebruiken om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot uw netwerk en uw informatie?

Het blijkt dat veel medewerkers niet weten wat een goed wachtwoord is. Of ze vinden het lastig om zo’n wachtwoord te verzinnen en te onthouden, zeker als ze een wachtwoord meerdere malen per jaar moeten veranderen. Ook privé moeten ze tegenwoordig zoveel wachtwoorden gebruiken dat in de praktijk medewerkers privé en zakelijk dezelfde wachtwoorden selecteren. Koren op de molen voor hackers die de wachtwoorden binnen korte tijd weten te kraken.

Hoe kraakt een hacker een wachtwoord?

Hackers weten dat mensen vaak gebruik maken van (woordenboek)woorden en namen, aangevuld met een jaartal en een uitroepteken. Zij kraken daarom op basis van dit soort vaste patronen in het wachtwoordgebruik. Zo weten zij veel wachtwoorden binnen enkele minuten te achterhalen.

Hoe sterk zijn de wachtwoorden van uw medewerkers?

Het is verstandig om te onderzoeken hoe sterk de wachtwoorden van uw medewerkers zijn. Hiervoor heeft Hoffmann een scan ontwikkeld. Deze laat zien of u op dit gebied nog actie moet nemen. De praktijk wijst uit dat dit vaak het geval is.

Meten is weten

Onze specialisten kennen de trucjes van hackers en zetten deze in wanneer ze, in uw opdracht, de wachtwoorden van uw medewerkers proberen te kraken. De resultaten geven u inzicht in hoeveel wachtwoorden we binnen een uur en vervolgens binnen 24 uur weten te kraken. Uit ervaring kunnen wij u vertellen dat dit aantal vaak schrikbarend hoog is.

Proef op de som

De vervolgstap is om uw medewerkers te helpen om een sterker wachtwoord te bedenken. In de praktijk zien we dat het vermelden van de resultaten van het aantal gekraakte wachtwoorden al een eerste stap is om de ogen van uw medewerkers te openen. Het maakt hen bewust van het belang van een sterk wachtwoord. Vervolgens helpt Hoffmann uw medewerkers te leren hoe ze een sterk wachtwoord kunnen maken, wat ook nog goed te onthouden is. Hierna gaat Hoffmann opnieuw de wachtwoorden proberen te kraken. Zo krijgt u inzicht in de verandering van het gedrag van uw medewerkers en de weerbaarheid van uw organisatie.

Meer weten?

Heeft u behoefte aan meer informatie? Download hier ons productblad Sterke wachtwoorden. Of neem gerust contact met ons op via 088-2986600 of info@hoffmann.nl.