Tips #237 - Integrity Due Diligence: weet met wie u zaken doet

Wat is Integrity Due Diligence?

Als u een zakelijke relatie aangaat wilt u natuurlijk precies weten met wie u zaken gaat doen. Wie zitten er achter deze partij? Hoe (integer) doen zij zaken? Hebben zij een goede reputatie? Houden ze zich aan (inter)nationale regels op het gebied van omkoping, anti-corruptie en mensenrechten? Een Integrity Due Diligence geeft antwoord op de vraag welke integriteitsrisico’s u loopt door met deze partij in zee te gaan.

Integrity Due Diligence wordt ook wel Third Party Due Diligence genoemd. Een Integrity Due Diligence-onderzoek identificeert risico’s die niet zichtbaar worden in andere due diligenceonderzoeken, omdat het zich richt op de integriteitsrisico’s van partijen waar u zaken mee wilt gaan doen. Denk daarbij aan:

  • fusie- of overnamekandidaten
  • fabrikanten
  • leveranciers
  • franchisenemers, distributeurs of agenten
  • zakelijke partners en relaties

Wat houdt een Integrity Due Diligence in?

De aard, inhoud en diepgang van de onderzoekshandelingen binnen een Integrity Due
Diligence verschillen, maar moeten altijd in verhouding staan tot de in verband met het zakelijke belang te beheersen integriteitsrisico’s. Mogelijke onderzoekshandelingen zijn:

  • onderzoek naar de integriteit van de bestuurder(s) en/of de UBO (Ultimate Benificial Owner)
  • controle op maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • controle op compliance
  • onderzoek naar corruptie en omkoping

De aanpak van Hoffmann onderscheidt zich daarbij door onze focus op de bestuurders achter het bedrijf. Veel andere Third Party Due Diligence-onderzoeken richten zich, via boekenonderzoek, met name op financiële, fiscale, juridische en commerciële aspecten. Hoffmann analyseert de integriteit van de bestuurder niet alleen door middel van screening en een open bronnen-onderzoek, maar ook door persoonlijke gesprekken, met de bestuurder zelf én met referenten. De bestuurder moet daaraan wel willen meewerken, maar volgens ons is dit de enige betrouwbare manier om integriteitsrisico’s echt goed in kaart te brengen.

Zicht op uw zakenpartner(s)

Een Integrity Due Diligence is onmisbaar als u zakelijke relaties van enige omvang aangaat. Na een Integrity Due Diligence-onderzoek bent u zich bewust van de integriteitsrisico’s en kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Daarmee voorkomt u reputatieschade, onverwachte kosten (bijvoorbeeld door boetes) en uitsluiting van opdrachten.

Terug naar overzicht