Kosten na cyberaanval nemen toe

26 mei 2015

In april publiceerde The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) een HCCS over (internationale) cyberaanvallen en de gevolgen hiervan voor bedrijven. Het rapport verscheen naar aanleiding van een onderzoek dat HCSS in samenwerking met Hoffmann en een aantal andere partners uitvoerde. 70 van de meest toonaangevende rapportages, afkomstig uit 15 landen, over gevallen van cybercriminaliteit vormden het object van de studie. Wat blijkt? De kosten na cyberaanvallen nemen significant toe, maar het bewustzijn binnen bedrijven blijft sterk achter.

Cybercriminelen

Wie er achter de cyberaanvallen zit, is meestal niet bekend. Vaak gaat het om insiders, zoals (voormalig) werknemers (in 6 procent tot 28 procent van de gevallen). Dit komt overeen met de cijfers uit de ruim 1500 onderzoeken die Hoffmann per jaar uitvoert.

Meer facts

Uit het onderzoek kwam nog een aantal zaken naar voren, zoals:

  • Cybercriminelen gebruiken vooral computers in de Verenigde Staten en China.
  • Een cyberaanval lijkt niet zo vaak als onderdeel van oorlogsvoering te worden gebruikt.
  • De ondergrondse markt voor cybermisdaden wordt groter. Op internet worden steeds meer diensten aangeboden waarmee je bedrijven kunt “platleggen”.

Bewustzijn

Het bewustzijn binnen bedrijven is met name op managementniveau nog onvoldoende. Securitybewustzijn moet top-down gedragen worden, anders is het onmogelijk om je als bedrijf te wapenen tegen cybercriminaliteit.

Wetgeving

Dit jaar wordt een nieuwe Europese en Nederlandse wetgeving rondom privacy vastgesteld. Organisaties die niet voldoen aan de vastgestelde wet- en regelgeving rondom cybersecurity, zullen grote boetes krijgen.