Ontvoering komt steeds vaker voor

Partners en kinderen worden steeds vaker bedreigd in afpersingszaken. Die toename is ook goed zichtbaar in de media. En in alle VIP-beveiligingsopdrachten die we doen. Daar zit ook duidelijk een stijgende lijn in. Vers in ons geheugen staat de ontvoeringszaak van Anneli, de dochter van een Duitse ondernemer. Bedreiging kan wel degelijk overgaan in geweld…

Steeds meer incidenten

Ik kom dus niet alleen in de media maar ook in mijn werk steeds meer ondernemers tegen die worden bedreigd. En ook de mensen in hun omgeving zijn niet altijd veilig. Of in elk geval hebben ze reden genoeg om zich niet veilig te voelen. Criminelen richten hun vizier steeds vaker, zoals in het geval van Anneli ook, op de kinderen. Of op de partner. Afgelopen juni werd in Duitsland de echtgenote van een bankdirecteur ontvoerd. Maar ook in Nederland kennen we een aantal recente gevallen van (mogelijke) afpersing. Zoals de zaak van familie De Mol vorig jaar. Kijken we verder terug, dan zien we nog meer gevallen van bedreigde familieleden. Zoals in de zaak van Claudia Melchers in 2003 en die van Reinier Terwindt in 1998. En nog verder terug de zaken van Valérie Albada Jelgersma en Toos van der Valk.

Ontvoering is een serieus risico

Uiteraard is een bedreiging – laat staan een ontvoering – traumatiserend. Ontvoeringen zijn wereldwijd een groot risico. Maar achter de meeste internationale ontvoeringen, zoals die van FARC en IS, zitten grote organisaties. In Nederland is kidknapping meer een opportunistisch risico waarbij het om een klein groepje daders of een eenling gaat. Die eenlingen maken vaak geen kans tegen het opsporingsapparaat. Of ze zitten zichzelf in de weg, doordat ze onvoldoende zijn voorbereid. Dit brengt ook risico’s met zich mee, omdat een ongeduldige crimineel eerder iemand vermoordt. Een kat in het nauw maakt nu eenmaal rare sprongen.

Wees voorbereid

Het is belangrijk dat je als directeur of bestuurder rekening houdt met bedreigingen. En zelfs met een escalatie van de zaak. Ontvoeringen komen óók voor. U kunt zich bijvoorbeeld voorbereiden door een specialist in te schakelen, die u helpt bij het opstellen van een crisisplan. En die preventief goede, onzichtbare beveiliging regelt.

Maar ook nú kunt u al een stapje in de goede richting zetten. Vraagt u zich bijvoorbeeld eens af hoe zichtbaar u bent via sociale media. En uw kinderen en andere familieleden? Zijn zij makkelijk te volgen via openbare bronnen? Hoe makkelijker informatie te vinden is, hoe makkelijker het voor kwaadwillenden is om belangrijke informatie te vergaren. Wees hen een stap voor!

Wilt u meer informatie over de beveiliging van partners en kinderen; of over maatregelen in het geval van aan afpersingszaak? Lees hier meer over bedreiging en VIP-beveiliging.