Partners en kinderen vaker bedreigd met ontvoering

19 augustus 2015

Partners en kinderen worden steeds vaker bedreigd in afpersingszaken. Die toename is goed zichtbaar in de media. Maar ook in het aantal VIP-beveiligingsopdrachten van recherchebureau Hoffmann. Momenteel is de ontvoering van de 17-jarige Anneli in Duitsland in het nieuws. De dochter van een vermogende ondernemer werd vorige week ontvoerd terwijl ze haar hond uitliet. De ontvoerder eiste 1,2 miljoen euro losgeld van haar familie. Deze zaak staat niet op zich. En een bedreiging kan wel degelijk overgaan in geweld.

Groeiend aantal incidenten

Het aantal zaken dat met bedreigde ondernemers te maken heeft, groeit. Dat ziet ook de directeur van Hoffmann, in de stijgende vraag naar advies en beveiliging in afpersings- of bedreigingszaken. Franken: “Criminelen richten hun vizier steeds vaker op partners of kinderen.” De kidnapping van Anneli staat niet op zich. Afgelopen juni werd in Duitsland de echtgenote van een bankdirecteur ontvoerd. Maar ook in Nederland kennen we een aantal recente gevallen van (mogelijke) afpersing, van privé-personen of directieleden. Ook verder terug zien we een aantal ontvoeringszaken (van familieleden van ondernemers).

Ontvoering is groot risico

“Zo’n bedreiging of ontvoering is enorm traumatiserend”, zegt de directeur Hij geeft aan dat ontvoeringen wereldwijd een groot risico zijn: “Maar achter de meeste internationale ontvoeringen, zoals die van FARC en IS, zitten grote organisaties. In Nederland is kidknapping meer een opportunistisch risico.” Het gaat vaak, zoals vermoedelijk ook in het geval van Anneli, om personen die alleen of in klein verband handelen en niet om criminele organisaties. Die eenlingen hebben meestal geen goede kans van slagen: het opsporingsapparaat is goed en veel ontvoerders zijn onvoldoende voorbereid. Dit laatste brengt ook risico’s met zich mee, omdat een crimineel met weinig geduld mogelijk eerder overgaat op moord. “Een kat in het nauw maakt rare sprongen.”

Voorbereiden

“Houd als directeur of bestuurder rekening met een mogelijke ontvoering of bedreiging”. De directeur van Hoffmann vervolgt: “Vraag je af hoe zichtbaar je familie is. Bijvoorbeeld via de (sociale) media. Het kán zijn dat je door criminelen in de gaten wordt gehouden.” Het is goed om een plan klaar te hebben liggen en om naast de politie nog een adviserende partner te hebben, die niet alleen preventief kan helpen, maar die ook direct voor beveiliging kan zorgen. “Een goede beveiliging is onzichtbaar en heeft amper impact op de privé-situatie.” Voorbeeld van zo’n partner is Hoffmann, die verschillende diensten heeft op het gebied van de beveiliging van directeuren, bestuurders, VIP’s en hun families.