Casussen en tips

Ongewenst gedrag

  1. Casus seksuele intimidatie of overschrijdend gedrag?
  2. Hoffmann Updates
  3. Whitepaper ongewenst gedrag
  4. Terugblik webinar 16 maart

Casus

Seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag?

De technische wereld wordt steeds minder een mannenwereld. Ook bij het technisch bedrijf van onze klant werken steeds meer vrouwen. Als ze in deze coronaperiode in kleinere groepjes gaan roken, raken ze dieper met elkaar in gesprek. Bij toeval ook over die ene mannelijke collega die regelmatig berichten stuurt na werktijd via social media. Berichten waar de vrouwen helemaal niet op zitten te wachten. Twee vrouwelijke medewerkers besluiten uiteindelijk om een melding te doen bij P&O. De klant schakelt ons in om objectief onderzoek te doen naar de omvang en het waarheidsgehalte van de meldingen.

Onze onderzoekers spreken diverse medewerksters van het bedrijf. Ook werden ons diverse app-gesprekken en ander berichtenverkeer ter beschikking gesteld. De mannelijke medewerker stuurt geen seksueel getinte foto’s, maar zoekt wel het randje op. Hij stuurt berichten variërend van ‘Zal ik een keer voor je koken?’ tot ‘Ik kan je wel opwarmen als je het koud hebt’. Als zijn vrouwelijke collega’s vriendelijk vragen om ermee te stoppen, blijft hij de berichten sturen. Hij wekt de indruk dat hij iets voor hen kan betekenen in de organisatie. Bijvoorbeeld om een vast contract te krijgen. Maar als een van de vrouwen toch echt een grens trekt, laat hij zijn gemene kant zien: hij vertelt trots over een eerdere melding waar niets mee gebeurd is. Oftewel: doe geen moeite om een melding te doen…

Natuurlijk confronteren onze onderzoekers de mannelijke collega met zijn gedrag. Hij ziet zelf niets verkeerds in zijn gedrag, hij is toch gewoon aardig voor zijn nieuwe vrouwelijke collega’s? Maar nee, hij stuurt dit soort berichten inderdaad niet naar nieuwe mannelijke collega’s. Grensoverschrijdend gedrag is niet zwart-wit. De medewerker was herhaaldelijk over de grens van zijn vrouwelijke collega’s gegaan. Die grens is voor iedereen anders. Als een medewerker zich niet veilig voelt in uw organisatie, moet u daar als werkgever iets mee. Er was zelfs een vrouwelijke collega die om deze reden ontslag had genomen. Belangrijk dus om als organisatie meldingen serieus te nemen en het gesprek erover aan te gaan!

De tips van Hoffmann

Integriteitskwesties zijn nooit te voorkomen. Wel kunt u ervoor zorgen dat het kader duidelijk is, zodat snel handelen bij een integriteitskwestie makkelijker wordt.

Zorg voor een duidelijke gedragscode

Welk gedrag hoort wel en niet thuis in uw organisatie? Natuurlijk hoeft u dit niet in detail te omschrijven. Maar voorbeelden geven helpt wel. Op basis van de melding en de gedragscode kunt u het gesprek met elkaar aangaan.

Zet afspraken over devices duidelijk op papier

Bijvoorbeeld de afspraken rondom het gebruik van een zakelijke telefoon en (privé)gebruik. Maak duidelijk dat uw medewerker de zakelijke telefoon ook moet inleveren als daarvoor een gerechtvaardigd belang is. Bijvoorbeeld bij een intern onderzoek.

Communiceer duidelijk en regelmatig over het meldpunt voor ongewenst gedrag

Waar kunnen collega’s een melding doen van ongewenst gedrag? Door hier regelmatig over te communiceren, wordt de drempel lager om een melding te doen. En dat is belangrijk voor u. Want: als u niet weet wat er speelt in de organisatie, kunt u er ook niets aan doen. Hoe sneller een melding wordt gedaan, des te beter.

Hoffmann updates

Wat is voor een organisatie van belang in het tegengaan van ongewenst gedrag op de werkvloer? Wat betekent seksueel intimiderend gedrag? En welke aspecten dienen extra zorgvuldig te worden meegenomen bij eventueel onderzoek? Ron Nieuwendijk en Elke Weijkamp vertellen erover in deze nieuwe aflevering van de Hoffmann Updates.

Whitepaper ‘ongewenst gedrag op de werkvloer'

Naar aanleiding van verschillende gesprekken en onderzoeken ten aanzien van seksuele intimidatie lijken veel organisaties ervan uit te gaan dat dit ongewenst gedrag dankzij de wereldwijde COVID-19 pandemie minder voorkomt. Vanuit de praktijk lijkt dit echter niet het geval te zijn.

Dit whitepaper schetst een beeld over een vorm van ongewenst gedrag op de werkvloer, namelijk seksuele intimidatie. In de hoofdstukken wordt weergegeven waar de toename van het aantal meldingen vandaan komt, welke sociaal-psychologische aspecten hieraan ten grondslag liggen, op welke manier organisaties hier preventief mee aan de slag kunnen en wordt eveneens het belang van nauwkeurig onderzoek benadrukt.

Terugblik webinar 16 maart

Dinsdag 16 maart jl. vond de online talkshow ‘Seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag in tijden van Corona’ plaats die wij samen met Lexence en EY organiseerden. De sprekers Ricardo Geervliet (EY), Frank ter Huurne (Lexence), Johan Klokman (Hoffmann) en Elke Weijkamp (Hoffmann) zijn ingegaan op het belang van preventieve mogelijkheden en onderzoek naar seksuele intimidatie en ongewenst gedrag op de werkvloer.

Bekijk de talkshow terug:

De kans is groot dat u het onderwerp binnen uw organisatie verder wilt oppakken. Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend sparren? Dan horen wij dat uiteraard graag. U kunt contact opnemen met Johan of Elke:

Johan Klokman

Elke Weijkamp

3


Vertrouwen is goed, Hoffmann is beter