Eén van onze opdrachtgevers levert brandstof aan tankstations. Hij benadert ons, omdat hij te maken heeft met onverklaarbare verschillen in het aantal liters brandstof dat werkelijk wordt geleverd en het aantal dat in de administratie van de chauffeur staat. Tijd voor actie dus. In overleg met de opdrachtgever besluiten we om observaties uit te voeren.

Observeren: een kwestie van lange adem

De eerste week van observatie? Die gaat voorbij zonder resultaat. In de vroege ochtenduren volgen we de vrachtwagen met brandstof. Maar we constateren niets bijzonders. In de tweede week van observaties is het raak. De chauffeur moet aan het einde van de dag nog één tankstation bevoorraden. Bij het tankstation zet hij de vrachtwagen op de juiste plaats en begint hij met het lossen. Het tankstation sluit, maar het lossen gaat nog even door. En dan …

In de achtervolging

Na enige tijd komt er een zwarte bestelbus aan. Onze onderzoekers zien dat er een slang vanaf de vrachtwagen naar de bestelbus gaat. Als de zwarte bestelbus vertrekt, besluiten onze onderzoekers de bestelbus te volgen. Daarbij zien ze dat de bestelbus wel erg diep in de veren hangt. Ook ruiken ze een enorme brandstoflucht. Dat is dus vast een verklaring voor de verschillen tussen werkelijke liters en liters in de administratie. Toch besluiten ze om de bestelbus niet al te lang te volgen. Ze willen namelijk niet opvallen en zo verdere plannen verstoren. Ze nemen direct contact op met de opdrachtgever en maken een plan voor de volgende dag.

Nog verder afwachten?

Nee, we besluiten in overleg met de opdrachtgever om gelijk in actie te komen. De volgende dag rijdt de zwarte bestelbus namelijk direct achter de vrachtwagen een terrein op. Onze onderzoekers bellen direct de politie. Die is snel ter plaatse en kan de chauffeur en de 2 mannen in de bestelbus gelijk aanhouden. Op heterdaad betrapt! In de zwarte bestelbus staan 2 tanks van 1.000 liter… Later blijkt dat de uiteindelijke schade enorm is voor onze opdrachtgever. De chauffeur blijkt tienduizenden liters brandstof ontvreemd te hebben.

Observaties

Observatie kan een effectief onderzoeksmiddel zijn tijdens fraudeonderzoeken. Lees meer over de mogelijkheden van observatie.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.