Fraude, wat is dat eigenlijk? Fraude is een variant van diefstal of verduistering, die vaak wordt gepleegd binnen een onderneming of een (zakelijke) samenwerkingsrelatie. We noemen het dan ook wel bedrijfsfraude. Andere woorden zijn malversaties, misstanden of een incident. Belangrijk is om te allen tijde de fraude te melden zodat er een gedegen fraudeonderzoek gestart kan worden.

Neem vrijblijvend contact op met onze fraude specialisten

Contactformulier    088-2986600    info@hoffmann.nl

Gesprekken met onze specialisten zijn altijd vertrouwelijk vanwege ons beroepsgeheim

Voorbeelden bedrijfsfraude, incidenten of misstanden

In de ruim 60 jaar dat Hoffmann fraudeonderzoeken uitvoert is er een oneindige opsomming te maken. Wij zetten een aantal veelvoorkomende fraude meldingen op een rij:

  • Diefstal op de werkvloer, van een graai uit de kas tot het vervreemden van goederen uit een magazijn.
  • Tegen betaling vitale bedrijfsinformatie of bedrijfsgeheimen doorspelen naar een concurrent of onbevoegd toegang hebben tot directiebestanden en daar misbruik van maken.
  • Het anoniem versturen van bedreigende e-mails naar een leidinggevende of andere collega’s.
  • Medewerkers die onrechtmatig geld overmaken naar hun eigen bankrekening of factuurfraude.
  • Zaken doen met niet-bestaande leveranciers en daar valse facturen voor aanmaken.
  • Bij fraude door buitenstaanders komt de zogenaamde CEO-fraude vaak voor. CEO-fraude neemt steeds geraffineerdere vormen aan. Bij CEO-fraude vragen fraudeurs uit naam van de CEO aan een financieel medewerker van uw organisatie om geld over te maken.

De schade bij fraude is hoe dan ook vaak omvangrijk. Bovendien ligt imagoschade op de loer. Daarom is het verstandig als u, zodra u vermoedt dat er fraude wordt gepleegd, zo snel mogelijk een fraudeonderzoek uit laat voeren door één van onze fraude onderzoekers.

Inzet van digitaal forensisch onderzoek

Realiseert u zich wel dat uw hele bedrijfsadministratie op een usb-stick past of met één druk op de knop ergens in de cloud kan worden opgeslagen? Door deze technologieën ontstaan extra risico’s op malversaties, zoals bedrijfsspionage. Een frauderende medewerker die gebruikmaakt van bedrijfscomputers en of het bedrijfsnetwerk, laat sporen achter. Tijdens een digitaal forensisch onderzoek doorzoeken onze digitaal forensisch onderzoekers de complexe digitale omgeving van uw organisatie. Onze digitaal forensisch onderzoekers zijn specialisten op hun vakgebied en putten uit een jarenlange ervaring bij onder andere de Nederlandse politie. Bij de start van een fraudeonderzoek werken onze digitaal forensisch onderzoekers en tactisch  onderzoekers nauw samen om de benodigde informatie veilig te stellen en doorzoekbaar te maken.

Hoe ziet een fraudeonderzoek eruit?

Met een fraudeonderzoek proberen we tot in detail te achterhalen welke fraude er is gepleegd en wie erbij betrokken was of waren. Daarvoor nemen wij alle voor het onderzoek relevante onderdelen van de administratie door. Vervolgens analyseren en interpreteren onze onderzoekers de data. Hierna volgen gesprekken met tipgevers, getuigen en mogelijke daders.

Hoe ziet een digitaal forensisch onderzoek eruit?

Tijdens een digitaal onderzoek stellen onze digitaal forensisch onderzoekers de relevante data veilig van alle mogelijke gegevensdragers, zoals harde schijven en back-up tapes, of informatie die als stromende data over netwerken wordt getransporteerd. De digitale forensisch onderzoeker maakt hierna de gegevens inzichtelijk, voert een uitgebreide analyse uit en interpreteert alle data.

De uitkomsten van de onderzoeken worden vervolgens in een onderzoeksverslag aan u gepresenteerd. Dit verslag kunt u gebruiken in een arbeidsrechtelijke of civielrechtelijke procedure, of als onderdeel van de aangifte bij een opsporingsinstantie.

Heeft u vragen over een fraude- of digitaal forensisch onderzoek?

Heeft u vragen? Of vermoedt u dat er fraude wordt gepleegd binnen uw organisatie?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contactformulier

Onze specialisten helpen u graag verder.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Of neem rechtstreeks contact op met één van onze consultants.

Fraude voorkomen 

Met een fraudepreventieadvies op maat kunt u fraude en imagoschade voorkomen en eventuele  financiële verliezen beperken. Door de jarenlange ervaring in het onderzoeken van fraude en misstanden beschikken wij over een schat aan kennis over hoe fraudeurs te werk gaan. Onze database zit vol met scenario’s en trends. Deze kennis zetten wij graag in om uw risico’s in een preventief traject in kaart te brengen.

Onze aanpak: pragmatisch en effectief fraude voorkomen

Het preventief adviestraject van Hoffmann richt zich op de specifieke frauderisico’s binnen uw organisatie. Hierbij werken wij pragmatisch en kijken wij ook naar de effectiviteit van de bestaande AO/IC ofwel de Administratieve Organisatie en Interne Controle. De controle van Hoffmann is anders dan de controle van een accountant. Het gaat er namelijk niet om of er controle is, maar om hoe effectief dit wordt ingezet én of fraudeurs in staat zijn om de AO/IC te omzeilen.

Op basis van ons onderzoek ontvangt u een helder fraudepreventieplan voor uw organisatie. Daarbij zoomen wij in op organisatorische- en fysieke beveiligingsmaatregelen, maar ook op de cultuur en het fraudebewustzijn binnen uw organisatie. Als u dat wenst kan Hoffmann u ook bij de implementatie van het plan voorzien van de benodigde specialistische kennis.

Verkorte fraudescan als eerste stap

Een eerste stap om uw bedrijfsrisico’s in kaart te brengen kan een verkorte fraudescan zijn op uw (financiële) processen. Dit doen wij onder meer door het toetsen van uw AO/IC. De verkorte fraudescan geeft een globale indruk van de controls die uw organisatie gebruikt.  Zo kunnen we een eerste inzicht geven in de mogelijke frauderisico’s binnen uw bedrijf. Veel van deze risico’s kun je met eenvoudige maatregelen beperken tot een minimum. Voor sommige risico’s is meer expertise nodig en daar helpen we u uiteraard graag bij. Op het moment dat u een verkorte fraudescan bij ons afneemt krijgt u een aantrekkelijke korting op de fraudeverzekering bij onze partner, Allianz Trade.

Fraudeverzekering bij Allianz Trade

Met ruim 100 jaar ervaring biedt Allianz Trade de oplossing om u meer zekerheid te bieden als u op rekening zakendoet. De deskundige analisten maken gebruik van de nieuwste technologieën. Zo krijgen zij interessante inzichten en verstrekken zij direct toepasbare informatie aan bedrijven van elke omvang en in alle sectoren.

Met de fraudeverzekering van Allianz Trade beschermt u uw bedrijf tegen financiële schade veroorzaakt door interne en externe fraude. Of de fraude nu binnen of buiten het bedrijf wordt gepleegd: financiële verliezen moeten eerst worden vastgesteld en daders moeten aansprakelijk worden gesteld - en dat kost geld. Ook deze kosten zijn inbegrepen in deze fraudeverzekering.

Heeft u recent een verkorte fraudescan laten doen door ons en de aanbevelingen opgevolgd? Dan profiteert u van een aantrekkelijke korting op de fraudeverzekering van Allianz Trade.

Samen voorkomen we dat bedrijven miljoenen aan schade oplopen door fraude.

Meer informatie over de fraudeverzekering

Would you like additional information on fraud prevention?

Do you have questions or need immediate advice? Then please do not hesitate to contact us without further obligation. Our specialists are at your service.

Contactform

Our specialists are ready to help you.

Whitepaper - fraude aanpakken

Whitepapers Fraude.nl

Hoffmann heeft een uniek samenwerkingsverband met Lexence advocaten en Allianz Trade wat heeft geresulteerd in Fraude.nl
Er zijn drie whitepapers geschreven:

  • Bedrijfsfraude voorkomen
  • Bedrifsfraude herkennen
  • Bedrijfsfraude aanpakken

Download hier de whitepapers.

Contactformulier Fraude onderzoek

left section

right section

Contact


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.