Fraudeurs gaan meestal goed doordacht te werk. Dat kwam in één van onze onderzoeken weer heel helder naar voren. De fraudeurs lichtten meerdere bedrijven op en de schade was ruim 1 miljoen euro. Hoe kon het zo ver komen? Ze hadden de fraude uitermate goed voorbereid: ze maakten gebruik van digitale hulpmiddelen en hadden vooraf onderzoek gedaan naar hun potentiële slachtoffers. Wij nemen je mee in het verhaal van deze slimme fraude.

Hoe gingen de fraudeurs te werk?

De fraudeurs deden zich voor als vertegenwoordigers van een groot en bekend Nederlands bedrijf. Namens dit bedrijf meldden zij zich bij een aantal grote Nederlandse leveranciers met de vraag of de leverancier interesse had om deel te nemen aan een tenderprocedure. Ze wilden namelijk op grote schaal automatiseringsapparatuur kopen. De benaderde leveranciers reageerden direct positief. Voor hen een mooie gelegenheid voor extra omzet.

Wat maakte de fraudeurs geloofwaardig?

  • De fraudeurs planden kennismakingsgesprekken in op het officiële hoofdkantoor van het Nederlandse bedrijf. De leveranciers kregen een keurige bevestiging per e-mail. De e-mailadressen waren bijna gelijk aan de e-mailadressen die men daadwerkelijk in het Nederlandse bedrijf gebruikt.
  • Op de dag van het kennismakingsgesprek waren de fraudeurs aanwezig en spraken zij met de verschillende leveranciers in een gespreksruimte op het hoofdkantoor. Wat de leveranciers niet wisten, was dat het Nederlandse bedrijf niet het hele pand gebruikte. Er waren kantoorruimtes te huur. De fraudeurs hadden daar slim gebruik van gemaakt.
  • De fraudeurs maakten een zeer professionele indruk. Ze hadden een gelikte presentatie over het Nederlands bedrijf en de tenderprocedure. Ook vragen van de leveranciers werden vlot en professioneel beantwoord.
  • De fraudeurs stuurden een digitale opdrachtbevestiging naar elke leverancier. Op de opdrachtbevestiging stond de originele, gescande handtekening van de CFO van het Nederlands bedrijf. De CFO was volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel bevoegd om te tekenen.

Hoe gingen de fraudeurs verder te werk?

De fraudeurs vroegen dringend aan de leveranciers om op korte termijn te leveren. Alle leveranciers deden dat. Zonder dat zij een origineel exemplaar van de opdrachtbevestiging hadden. Ze leverden de bestelde artikelen af bij verschillende logistieke bedrijven. De fraudeurs hadden zich daar onder valse naam als klant voor opslag ingeschreven.

Hoe kwam de fraude aan het licht?

Verschillende leveranciers beseften dat ze eigenlijk niets zwart op wit hadden. Toen zij hierover mailden en belden, waren de fraudeurs ineens erg slecht bereikbaar. De fraudeurs gaven verschillende smoezen waarom ze de opdrachtbevestiging niet aan konden leveren. Zelfs dat deed in eerste instantie geen alarmbellen rinkelen. Maar na een tijdje besloot één van de leveranciers het Nederlandse bedrijf op te bellen. Daar wist men echter van niets. De leverancier kwam erachter dat hij slachtoffer was geworden van een professionele bende oplichters.

Wat heeft Hoffmann kunnen betekenen?

De leveranciers zijn via ons met elkaar in contact gekomen. Wij hebben een coördinerende rol gespeeld. Bijvoorbeeld bij het verzamelen van alle informatie en bij het verdelen van de taken in het opsporingsonderzoek. Inmiddels loopt er een groot onderzoek naar de daders. En er is een goede kans dat we de daders gaan vinden. Maar helaas moeten de leveranciers hun geleverde artikelen als verloren beschouwen. De totale schade van de fraude was ruim 1 miljoen euro.

Wat is de les voor u en ons?

Digitaal zakendoen is aan de orde van de dag. Maar het brengt grote risico’s met zich mee. Goed om u daarvan bewust te zijn. Zeker bij grotere opdrachten is het verstandig om persoonlijk contact te hebben met een opdrachtgever. Een gescande opdrachtbevestiging biedt dan te weinig garantie. Leg vooraf uit waarom u de afspraken op papier wilt hebben. En leg dit vast in de aanbestedingsprocedure. Bijna niemand zal daar bezwaar tegen hebben.

Fraudeonderzoeken

Er zijn uiteraard verschillende methoden om onderzoek te doen, in dit geval speelden onze digitale onderzoekers een grote rol in het traceren van de daders.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.