Dit artikel is geplaatst in het Security Management magazine, editie 1 - 2021

 

PERSOONLIJK

Voor mij is de afwisseling tussen zaken serieus nemen en zaken in perspectief plaatsen belangrijk. Ik vraag graag naar het waarom, vind stilzitten best wel moeilijk en kan enorm genieten van lekker eten en buiten zijn.



MIJN OPLEIDING(EN)

Aan de Universiteit Twente heb ik de bachelor psychologie gevolgd. Ik ben mij daarna aan de Radboud Universiteit verder gaan verdiepen in gedrag van mensen tijdens de master Gedragsverandering. Vervolgens heb ik de master Arbeid, Organisatie en Gezondheid met de focus op sportpsychologie afgerond.



MIJN CARRIÈRE

Mijn interesse gaat uit naar gedrag van mensen. Ik heb een jaar bij een arbodienst gewerkt om gezond gedrag van medewerkers te bevorderen. Momenteel ben ik bijna drie jaar werkzaam als gedragswetenschapper bij Hoffmann, onder andere op het gebied van fraude, integriteit en cyberveilig gedrag.

ELKE WEIJKAMP

Leeftijd: 27 jaar

Functie: gedragswetenschapper

WAT IK HEB GELEERD VAN MIJN MANAGERS

Van managers en directe collega’s heb ik geleerd hoe waardevol het is om te ontdekken wat nodig is om het beste uit jezelf te halen. Dat je jezelf leert kennen in verschillende situaties en je kunt benoemen wat voor jou goed of juist minder efficiënt werkt. Zo creëer je een omgeving waarin je van waarde bent.



WAT MIJN MANAGER VAN MIJ HEEFT GELEERD

“Van Elke heb ik geleerd dat niet iedereen door mij als manager beschermd dient te worden voor een te grote diversiteit aan taken, ook niet als ze relatief jong zijn. Elke is iemand die uitstekend in staat is zelf te beoordelen wat ze aankan en te schakelen tussen verschillende projecten. Bij meer drukte gaat ze juist extra ‘aan’.”



SECURITYMANAGEMENT ONTWIKKELT ZICH TOT…

een vakgebied waarin men steeds beter inzicht heeft in de redenen van risicovol en onveilig gedrag. Pas wanneer exact bekend is waarom medewerkers zich onveilig gedragen, kunnen deze kwetsbaarheden worden weggenomen. Samen met een helder beleid en technische mogelijkheden vormt de mens met zijn gedrag de essentiële factor in het veiligheidsdomein. Cultuur en voorbeeldgedrag zijn hierbij vaak van groot belang. 

DE SECURITYMANAGER VERDWIJNT NIET, OMDAT…

hij of zij meer de rol van securityprogrammamanager vervult binnen een organisatie. Veiligheid is namelijk van iedereen. Een programmamanager kan medewerkers ondersteunen, maar ze zijn zelf verantwoordelijk voor borging van veilig gedrag in de praktijk



SOCIALE MEDIA

Sociale media zijn vooral nuttig als het gaat om kwetsbaarheden die aan het licht komen aan de hand van social- engineeringsopdrachten. Repressief gezien gaat het voornamelijk om veiligheid van mensen. Door wat men deelt maar ook doordat men altijd bereikbaar is, wordt de scheidslijn  ondoorzichtiger met allerlei gevolgen.



SECURITYTRENDS

  • Spanningsveld tussen enerzijds goedheid van mensen en anderzijds veiligheid door niet zomaar informatie te delen of mensen binnen te laten. De vraag is wie medewerkers helpt hen weerbaar te maken.
  • Verschillende vormen van fraude via WhatsApp en e-mail, veelal gekoppeld aan wat er gaande is waarbij direct of indirect wordt ingespeeld op emoties. 
  •  Organisaties sturen regelmatig op het vergroten van awareness en kennis van security. Maar veilig gedrag bestaat uit meer dan alleen weten wat er van je wordt verwacht. Ik hoop dat de trend waarin wordt gefocust op daadwerkelijk gedrag, zich uitbreidt.



OVER VIJF JAAR BEN IK…

bepakt met nog veel meer ervaring en nog steeds nieuwsgierig naar het waarom van fraude om gedragsverandering te bewerkstelligen. 


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.