Wat is afpersing? Afpersing komt in vele vormen voor. Bijvoorbeeld in de vorm van chantage, bedreiging, intimidatie of dwang. In alle gevallen probeert een dader geld, goederen, diensten of andere gunsten van zijn slachtoffer gedaan te krijgen. Daarbij kent afpersing verschillende vormen. Bijvoorbeeld: afpersing waarbij iemand ontvoerd wordt, afpersing met fysiek geweld of afpersing waarbij belangrijke gegevens worden gegijzeld (ransomware). Kenmerkend daarbij is een contactmoment waarop een bedreiging wordt geuit of de eis kracht wordt bijgezet.

Explosieven in de vorm van bombrieven

Explosieven zijn een veel gebruikt middel bij afpersing. Voorbeelden van explosieven zijn bombrieven en handgranaten. Voor het maken of gebruiken van explosieven is veelal specifieke kennis en expertise. Zo is het risico behoorlijk groot dat het explosief al afgaat in het logistieke proces. En dit wil de afperser uiteraard voorkomen. Ook zijn zelffabricaten vaak zeer onstabiel. Daardoor ontploffen ze vroegtijdig of gaan ze niet af. In de meeste gevallen zijn explosieven of bombrieven een dreigingsmiddel en ontploffen de explosieven of bombrieven niet daadwerkelijk. Denk bijvoorbeeld aan handgranaten die bij horecagelegenheden zijn geplaatst. Ook zijn er in het verleden regelmatig explosieven zonder ontsteker verstuurd. Zo voert de afperser de druk of bedreiging verder op.

Wat te doen bij afpersing?

Is het verstandig om contact te maken met de afperser? Voor die vraag staat iedereen die het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld afpersing per mail. Wat als je geen contact maakt? Voert de afperser zijn dreigementen dan uit? Maar als je eenmaal besluit om contact te maken, dan begint het spel. In de praktijk blijkt namelijk dat eenmaal betalen vaak automatisch betekent ‘meer betalen’. Daarbij kunnen afpersingen best lang duren, omdat tussen contactmomenten vele maanden kunnen zitten. Wij kunnen u bijstaan en adviseren.

Onze aanpak bij bedreiging en afpersing

Gaat het om een afpersing van uw organisatie dan kunnen we dat vooraf meenemen in een crisismanagementplan. We nemen een aantal scenario’s met u op en een plan hoe te handelen mocht het uw organisatie overkomen. Gaat het om een afpersing van een persoon? Dan nemen we dit mee in onze dienst VIP beveiliging. Lees er meer over op de betreffende pagina’s.

Meer informatie over afpersing?

Heeft u vragen? Of direct advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Contactformulier

Onze specialisten staan voor u klaar.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Of neem direct contact op met één van onze consultants.

Contactformulier Afpersing

left section

right section

Contact


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.