Op dit moment hebben vrijwel alle werkgevers moeite om aan geschikt personeel te komen. De verwachting is dat hier ook in 2023 geen verandering in komt. Voor u als werkgever kan het dan verleidelijk zijn om de pre-employment screening maar over te slaan. Want er is nu een kandidaat, vind maar eens een andere. Waarom dit onverstandig én onnodig is leest u in dit artikel.

Het onzekere voor het zekere

‘Het cv ziet er op het eerste oog goed uit, ik geloof het wel.’
'We vragen wel een VOG op.’‘
'Het gaat om een parttime functie.’
‘Er hebben geen andere kandidaten gereageerd.’
'De vacature móet op korte termijn worden vervuld, we hebben geen tijd voor een screening.’

Allemaal redenen waarom werkgevers nog wel eens het onzekere voor het zekere nemen en een screening achterwege laten. Onverstandig, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat maar liefst 71% van de cv’s onwaarheden bevat en een kwart van de sollicitanten belangrijke informatie verzwijgt. Met alleen een VOG krijgt u die informatie niet boven water. Bovendien bent u meer tijd (en geld) kwijt aan onderzoek, ontslag en het werven van een nieuwe kandidaat als u na een aantal maanden signalen krijgt dat de betreffende medewerker daadwerkelijk heeft gelogen of gefraudeerd. Om over de onrust in uw bedrijf en de mogelijke reputatieschade nog maar te zwijgen.

Een screening hoeft niet veel tijd te kosten

Dat een screening veel tijd kost is een hardnekkig misverstand. Een screening hoeft geen maanden te duren. De eerste achtergrondcontroles kunnen via onderzoek in open bronnen vaak al binnen 24 uur worden uitgevoerd.

Bovendien is het mogelijk om een kandidaat al wel te laten starten, maar het goed doorlopen van een pre-employment screening als ontbindende voorwaarde op te nemen in de arbeidsovereenkomst. Daarmee kunt u vertraging voorkomen, zeker bij de uitgebreidere screeningen.

Uit 35% van onze screenings blijkt dat er sprake is van een aandachtspunt met mogelijk een verhoogd risico."

Een risico is niet direct een ‘no-go’

Tot slot hoeft een in de screening geïdentificeerd risico niet altijd te betekenen dat u de kandidaat niet kunt aannemen. Met de resultaten van de screening kunt u wel in gesprek met de kandidaat, om vervolgens zelf te beoordelen of u de kandidaat het voordeel van de twijfel gunt (en eventueel beheersmaatregelen neemt) of het risico toch te groot vindt.

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Of wilt u kandidaten door Hoffmann laten screenen?
Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Cybersecurity & Security Risk Management

Wees tijdens de decemberdrukte extra alert op phishing!

Dat phishing inmiddels is uitgegroeid tot een echte business case voor cybercriminelen, is u inmiddels vast wel bekend. Onlangs nog werd een groot phishing netwerk opgerold. Maar wist u ook dat cybercriminelen de decemberdrukte aangrijpen om extra veel aanvallen uit te voeren? 

Cybersecurity & Security Risk Management

Weet u met wie u zaken doet? Het belang van een tijdige Integrity Due Diligence

Stel, u gaat een bedrijf overnemen. Of u gaat een strategische samenwerking aan. Misschien wel met een buitenlandse partner uit een land waar u minder bekend mee bent. En de gesprekken zijn al in de eindfase, volgende week moet er getekend worden. Maar dan krijgt u signalen dat de aandeelhouders van de andere partij een dubieus verleden hebben. Wat nu? Met een tijdige Integrity Due Diligence had u deze spagaat kunnen voorkomen.

Cybersecurity & Security Risk Management

Hoffmann presenteert drone hacking op DEF CON

DEF CON (of Def Con) is een van de grootste hacker-conferenties ter wereld en vindt jaarlijks plaats in Las Vegas. Afgelopen maand vond deze na 2 jaar eindelijk weer fysiek plaats van 11 t/m 14 augustus.  De bezoekers en sprekers komen vanuit de hele wereld en het congres  is naar verwachting  door meer dan 5.000 geïnteresseerden bezocht. Onze ethical hacker Utku Yildirim was erbij èn gaf een presentatie.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.