De zorgsector staat onder grote druk. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en recente ontwikkelingen rondom zzp’ers zijn zorginstellingen voortdurend op zoek naar gekwalificeerd personeel. Tegelijkertijd nemen de risico’s toe: steeds vaker komen berichten in het nieuws over fraude, medicijndiefstal of medewerkers met valse diploma’s. Dit roept de vraag op: hoe kunnen zorginstellingen zich beter beschermen?

De risico's van ontoereikende screening

In onze praktijk zien we helaas dat zorginstellingen nog te vaak vertrouwen op de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) als enige screeningsmethode. Dit is onvoldoende om alle risico’s af te dekken. Een VOG geeft namelijk alleen informatie over strafrechtelijke veroordelingen. Maar als er bij eerdere incidenten (zoals diefstal) geen aangifte is gedaan, zien we dit ook niet terug op de VOG. Bovendien biedt een VOG geen garantie dat een kandidaat ook echt de juiste diploma’s en/of ervaring heeft. En dus geschikt is om in de zorg te werken.

Incidenten uit de praktijk 

Hoffmann heeft in de afgelopen jaren meerdere schrijnende gevallen onderzocht. Zo kwam een medewerker die eerder was ontslagen wegens diefstal van opiaten een halfjaar later bij een andere zorginstelling opnieuw in de problemen. Het meest opvallende incident betrof een zorgmedewerker die maar liefst drie keer betrokken was bij een onderzoek naar diefstal, verspreid over verschillende zorginstellingen.

Uit onze onderzoeken blijkt overigens ook dat medicijndiefstal een toenemend risico vormt, vooral in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en GGZ. Hierbij gaat het vaak om kalmeringsmiddelen zoals oxazepam en temazepam, maar ook om opiaten zoals oxycodon. Het zijn niet alleen kwaadwillenden die deze diefstallen plegen; soms zijn het medewerkers die door werkdruk en persoonlijke problemen in de verleiding komen om zelf opiaten te nemen.

Oorzaken en knelpunten

Een van de oorzaken van deze terugkerende problemen is de hoge werkdruk in de zorgsector. Door het structurele personeelstekort ligt de focus vaak op het snel invullen van vacatures, waarbij een zorgvuldige screening dikwijls achterwege blijft of wordt overgelaten aan een bemiddelingsbureau.

Een risico betekent niet altijd een afwijzing

Er valt dus veel te zeggen voor een andere aanpak bij het aannemen van nieuw personeel. Niet alleen een VOG opvragen, maar minimaal ook zelf een diploma- en een referentiecheck uitvoeren. Daarbij vinden wij het belangrijk om te benadrukken dat een uitkomst uit de screening niet per definitie betekent dat de zorginstelling een kandidaat niet kan aannemen. 

Vaak is het vooral van belang dat de werkgever op de hoogte is van de achtergrond en de eventuele risico’s, zodat passende maatregelen kunnen worden getroffen. Daarnaast biedt het de kans om medewerkers die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij persoonlijke problemen, de juiste begeleiding te bieden. Dit draagt bij aan zowel veiligheid en personeelsbehoud als aan de ontwikkeling van de medewerker.

Tot slot

De zorgsector kan zich geen risico’s veroorloven als het gaat om de veiligheid van patiënten, cliënten en medewerkers. Een zorgvuldige screening vooraf is daarom onmisbaar en voorkomt problemen en gedoe achteraf. Van screeningsbeleid gaat bovendien een preventieve werking uit: als ze weten dat er gescreend wordt zullen kandidaten met een discutabel verleden wel twee keer nadenken voor zij solliciteren.

Hoffmann ondersteunt zorginstellingen graag met het ontwikkelen van screeningsbeleid en het uitvoeren van pre--employment screenings, zodat de integriteit van medewerkers en de kwaliteit van zorg gewaarborgd blijft. Neem gerust contact op met een van onze consultants als u hier vragen over heeft.

Meer informatie?

Heeft u vragen over een of meer van deze onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op. 

088-2986600

info@hoffmann.nl

We helpen u graag.

Risk management

In-, door- en uitstroom van medewerkers: wat kan er misgaan?

Wellicht dat u zich bij het lezen van de titel van dit artikel afvraagt ‘Werkt Hoffmann nu ook in HR?’. Nee, dat is niet het geval, maar vanuit onze expertise hebben wij wel vaak te maken met de in-, door- en uitstroom van medewerkers. En zien wij dus ook wat er mis kan gaan. In dit artikel leest u er meer over. 

Risk management

Gemeentes zetten informatiebeveiliging hoog op de agenda

‘Criminelen infiltreren gemeentehuis tientallen keren per jaar’, kopte RTL Nieuws einde vorig jaar. In een serie artikelen over integriteitsschendingen bij gemeenten bracht de onderzoeksredactie verschillende misstanden aan het licht: van het lekken van vertrouwelijke informatie tot fraude, diefstal en omkoping. Gemeenten blijken een kwetsbare prooi voor criminelen. En zij lijken zich nog onvoldoende bewust van de risico’s, zo berichtte RTL Nieuws. In de praktijk zien wij dat veel gemeenten zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s. En daar ook actie op ondernemen.

Risk management

Anonieme bedreigingen, laster en smaad wat kunt u doen

Stel, u ontvangt een e-mail van een voor u onbekend Gmail-account. In die e-mail wordt een aantal leidinggevenden binnen uw organisatie beschuldigd van onfrisse praktijken. Beschuldigingen waarvan u weet dat ze niet waar (kunnen) zijn. Maar in de e-mail, en in de e-mails die volgen, staat ook een dreigement. Als u geen stappen onderneemt richting deze leidinggevenden zal de (anonieme) afzender de media opzoeken. En social media gaan inzetten om de beschuldiging(en) te verspreiden. Wat nu?

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.