Dit artikel is gepubliceerd in de Hoffmann Tips - editie 243
Hoffmann heeft een breed palet aan specialisten in dienst die elk gepassioneerd over hun werk kunnen vertellen. De onderwerpen zijn zeer divers, zo valt er over elke dienst wat te vertellen. Denk aan fraudesignalen herkennen, CEO- en factuurfraude voorkomen, ongewenst gedrag voorkomen, het belang van pre-employment screening, spionage, red teaming, cyberveilig gedrag. We lichten een aantal onderwerpen voor u uit. De heren en dames zijn inzetbaar tijdens uw evenement om een (online) presentatie te geven aan uw gasten.
De do's en dont's bij het vermoeden van interne fraude
Ron Nieuwendijk
Welke stappen gaat u zetten als er binnen uw organisatie een vermoeden is van fraude en wat mag u doen? Mag u zomaar de mailbox van iemand onderzoeken? Is het plaatsen van een verborgen camera toegestaan? Hoe pakt u zo’n zaak tactisch aan? Ron geeft u praktische handvatten over de juiste aanpak.
Red Teaming
Maarten IJzermans
Waarschijnlijk besteedt u net als veel andere organisaties veel geld en tijd aan cybersecurity. Het nut van deze investeringen bewijst zich pas als er zich een mogelijke aanval voordoet. Professionele cybercriminelen zullen er alles aan doen om iedere vorm van beveiliging te omzeilen. Ook als dit betekent dat zij misbruik moeten maken van de kwetsbaarheid en hulpvaardigheid van uw medewerkers. (Cyber)criminelen worden hierin steeds creatiever. Maar het Red Team van Hoffmann ook. Maarten kan u vertellen hoe wij te werk gaan.
Ongewenst gedrag voorkomen
Johan Klokman
Iedereen wil werken in een veilige organisatie, een plek waar het welzijn van de medewerkers er daadwerkelijk toe doet en mensen elkaar kunnen vertrouwen. Organisaties willen van hun kant die veilige werkomgeving creëren; een werkomgeving waar medewerkers optimaal kunnen en willen presteren. Een veilige omgeving betekent dat er geen ruimte is voor gedrag als pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en/of stalking. Geen ruimte voor ongewenst gedrag dus.
Cyberveilig gedrag
Floor Dijkshoor en/of Esther Kraan
Welk antwoord krijgt u wanneer u aan uw medewerkers vraagt of hij/zij zich cyberveilig gedraagt? De kans is groot dat deze antwoorden enorm uiteenlopen. De één zal zeggen dat hij zich altijd cyberveilig gedraagt omdat hij altijd zijn computer lockt. De volgende zal toelichten dat zij dit gedrag vertoont omdat zij een heel moeilijk wachtwoord heeft. Weer een ander zal aangeven dat ‘iets met cyber’ toch de verantwoordelijkheid is van de IT-afdeling? Kortom, cyberveilig gedrag is een veelomvattende term. Daarnaast zijn de verwante risico’s en kwetsbaarheden vaak erg uiteenlopend. Hoe maakt u van informatiebeveiliging een organisatie breed bespreekbaar thema?
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen u verder.