Het zijn tijdens de huidige coronacrisis niet alleen hoogtijdagen voor cybercriminelen en hackers, maar ook voor andere kwaadwillenden. Afgelopen vrijdag berichtte Europol ook al over een toename van fraude in deze crisis. Bij Hoffmann worden we op dit moment geconfronteerd met een aantal tendensen die wij duidelijk kunnen linken aan de coronacrisis. We zetten ze graag voor u op een rijtje.

Diefstallen

Als gevolg van de coronamaatregelen staan de meeste kantoorpanden (grotendeels) leeg. En in bedrijven waar fysieke aanwezigheid verplicht is, wordt gewerkt met aangepaste roosters en maatregelen om de gepaste afstand te kunnen houden van elkaar. Dat betekent dat andere in- en uitgangen worden gebruikt en looproutes zijn aangepast. Ook veel alarmsystemen zijn nog niet aangepast aan de huidige situatie. Als gevolg daarvan zien wij het aantal meldingen van (grote) diefstallen de laatste weken toenemen. Vanuit Hoffmann adviseren wij u nu om de huidige risico’s op diefstal in kaart te brengen en uw beheersmaatregelen hier zo snel mogelijk op aan te passen.

Anonieme meldingen

Op dit moment zien wij een toename in het aantal anonieme meldingen. Deze meldingen zien we op het gebied van verschillende beschuldigingen zoals fraude, diefstal en verzuimfraude, al of niet op waarheid berustend. Wij adviseren u deze meldingen serieus te nemen, en wij kunnen samen met u een analyse uitvoeren om vast te stellen of het proportioneel is om verder onderzoek uit te voeren.

Financiële fraude & factuurfraude

Door het thuiswerkbeleid van veel bedrijven worden medewerkers die geautoriseerd zijn om betalingen te controleren en goed te keuren, gedwongen om op afstand te werken. Daarbij zien wij dat meer betalingen op basis van goed vertrouwen worden goedgekeurd. Bovendien is het op dit moment simpelweg niet altijd mogelijk om het betaalbaar stellen en het autoriseren van de betaling te scheiden. Momenteel zien wij een toename in factuurfraudes.

Verzuimfraude

Helaas neemt ook in deze tijd het aantal verzuimfraudes toe: medewerkers die zich afmelden vanwege (lichte) klachten of aangeven dat zij niet kunnen komen omdat ze voor hun schoolgaande kinderen moeten zorgen, terwijl zij in werkelijkheid voor zichzelf of de concurrent aan het werk zijn. Wij hebben inmiddels een aantal onderzoeken uitgevoerd n.a.v.  concrete meldingen van collega’s, en helaas hebben wij moeten vaststellen dat er inderdaad misbruik wordt gemaakt van de situatie.

Hulp nodig?

Uiteraard hopen wij dat u en uw medewerkers gezond uit deze crisis komen. Dat geldt ook voor uw bedrijf. Loopt u tegen fraude, diefstal of andere misstanden aan? Neem dan gerust contact met ons op. Onze onderzoeken gaan ook tijdens de coronacrisis gewoon door. Daarbij werken we zo veel mogelijk vanuit huis en op afstand (bijvoorbeeld met behulp van videoconferencing). Is een fysiek bezoek noodzakelijk? Dan houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse overheid om de verspreiding van het Coronavirus te helpen voorkomen.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Corona update: trends in diefstal en fraude

De coronacrisis raakt ons allemaal, direct of indirect. Helaas ziet Hoffmann dat kwaadwillenden nog steeds proberen te profiteren van de omstandigheden. Wij hebben u sinds maart regelmatig op de hoogte gehouden van een aantal tendensen in diefstal en fraude. Tijd voor een nieuwe update.

Fraude & Integriteit

Hoe start u het bedrijf weer veilig op na de lockdown - deel III?

Langzaamaan normaliseert het leven weer een beetje. Ook de bedrijvigheid neemt weer toe. En hoewel we nog lang niet op het niveau van voor de crisis zitten, blijkt uit cijfers van de Belangenverenging Tankstations en het openbaar vervoer dat we weer meer forensen. Werkt u ook weer aan de opstart van uw bedrijf? Dan geeft Hoffmann u graag een aantal tips. De eerste vier tips gaven wij in eerdere artikelen, in dit artikel vindt u tip 5 en 6.

Fraude & Integriteit

Hoe start u het bedrijf weer veilig op na de lockdown - deel II?

Het leven normaliseert zich steeds weer een beetje meer. De horeca is open, basisscholen hebben weer een volledig rooster en vorige week adviseerden de planbureaus het kabinet om toe te staan dat medewerkers weer één dag per week naar kantoor kunnen. Maakt u plannen om het werken op kantoor - op veilige afstand - weer mogelijk te maken?


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.