Zoals u van ons gewend bent, houden wij u regelmatig op de hoogte van trends die wij tijdens onze onderzoeken signaleren. Zo konden wij u in de coronatijd regelmatig informeren over trends in verzuim- en factuurfraude. En over een ander terugkerend onderwerp: ongewenst gedrag. Op dit moment zien wij weer een toename in het aantal aanvragen voor onderzoeken naar seksuele intimidatie.

We pikken het niet langer

In de laatste Hoffmann Tips hebben we uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp seksuele intimidatie. Zoals Martijn van de Beek in zijn column al aangaf: we zien dat medewerkers op de werkvloer minder van elkaar accepteren en dat ongewenst gedrag vaker wordt gemeld. Dat is een goede ontwikkeling, want hoe eerder signalen van ongewenst gedrag binnenkomen, hoe eerder u kunt ingrijpen.

Seksuele intimidatie

Een van de meest voorkomende vormen van ongewenst gedrag is seksuele intimidatie. Waar we in de coronatijd een toename zagen in het aantal meldingen van digitale vormen van seksuele intimidatie, zien we de laatste tijd weer een toename in fysieke vormen van seksuele intimidatie. Deze toename lijkt het grootst bij organisaties waar gewerkt wordt met kwetsbare groepen. Denkt u daarbij niet alleen aan cliënten in de GGZ, of studenten. Maar bijvoorbeeld ook aan uitzendkrachten en medewerkers met een tijdelijk contract. De kwetsbare positie waarin deze laatstgenoemde groep zich bevindt zorgt, zeker in sectoren/bedrijven met een sterke machocultuur, regelmatig voor ongewenste situaties.

Uit de onderzoeken die wij hebben uitgevoerd, blijkt dat er vaak al signalen waren die eerder opgepikt hadden kunnen worden. Een hoog ziekteverzuim bijvoorbeeld. Of uitzendkrachten die plotseling en zonder opgaaf van reden van de radar verdwijnen, tijdelijke krachten die zonder aanwijsbare oorzaak een promotie krijgen, et cetera. En dat is zonde, want daardoor werden de problemen bij deze organisaties vaak te laat onderkend.

Wat deze organisaties met elkaar gemeen hebben, is dat zij veelal geen meldpunt hadden om ongewenst gedrag veilig te melden. Wist u al dat Hoffman om die reden een samenwerking is aangegaan met People Intouch, een organisatie die is gespecialiseerd in Speakup-regelingen? Door deze regelingen weten medewerkers hoe en waar zij ongewenst gedrag kunnen melden. U leest er hier meer over.

Meer lezen over ongewenst gedrag?

In het whitepaper ‘Ongewenst gedrag op de werkvloer’ wordt ingegaan op de oorzaken en effecten van ongewenst gedrag op de werkvloer. Ook staan er tips in om seksuele intimidatie te voorkomen, herkennen en aan te pakken.

Download het whitepaper

En dan nog iets: we gaan weer meer thuiswerken

Onlangs heeft het kabinet weer met klem opgeroepen om - gelet op de toename van het aantal positieve coronagevallen - meer thuis te gaan werken, het liefst 50% van de werkweek. In de voorbije lockdowns hebben wij u regelmatig gewezen op de gevaren die dit met zich meebrengt. Zo liggen verzuim-, CEO- en factuurfraude weer op de loer. Blijf hier alert op.

Vragen?

Heeft u vragen over deze trends of kunnen we u ergens bij helpen? 
Neem contact met ons op en wij helpen u verder!

088-2986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Overspannen arbeidsmarkt zorgt voor spanning bij werkgevers

De spanning op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. In het derde kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 126 vacatures, aldus het CBS. Op dit moment staan er ruim 371.000 vacatures open.

Fraude & Integriteit

Vierluik over fraude - deel 3: When a plan comes together

 ‘I love it when a plan comes together’. Voor iedereen die wel eens naar ‘The A-Team’ heeft gekeken zal deze uitspraak van de leider Hannibal bekend voorkomen. Wij als fraudeonderzoekers doen het weliswaar zonder een sigaar in de mond en een stukje minder agressief, maar ook in ons werk is een goed opgezet plan van cruciaal belang voor een goed resultaat.

 

Fraude & Integriteit

Hoffmann start samenwerking met People Intouch, specialist in anonieme meldkanalen

Hoffmann is de samenwerking aan gegaan met People Intouch. Hiermee halen we het toonaangevende klokkenluiders platform SpeakUp® in huis om klanten een extra handvat te bieden voor het creëren van een veiligere en transparante bedrijfscultuur. Naast de extra service spelen wij ook in op de aankomende wetgeving rondom de bescherming van klokkenluiders. 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.