De afgelopen 1,5 jaar hebben wij u regelmatig op de hoogte gehouden van trends die wij signaleerden als gevolg van corona en/of de lockdown. Een terugkerend onderwerp in die updates: verzuimfraude. Naast diefstal en factuurfraude een van de meest gemelde misstanden binnen organisaties. Ook op dit moment zien wij weer een toename in het aantal aanvragen voor ziekteverzuimcontroles.

Krappe arbeidsmarkt

Want hoewel men in het begin van de pandemie nog vreesde voor een enorme financiële crisis met bijbehorende werkloosheid, is de arbeidsmarkt krapper dan ooit. In augustus meldde het CBS zelfs dat er op dit moment meer vacatures zijn dan werklozen. En dat is voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2003.

De krapte is het grootst in de handel, zakelijke dienstverlening, zorg en horeca. En in een aantal van die branches zien werknemers op dit moment de kans schoon om voor zichzelf te beginnen. Naast hun baan, welteverstaan. De afgelopen periode hebben wij meerdere onderzoeken uitgevoerd naar werknemers die zich hadden ziek gemeld bij hun werkgever (of het payroll bedrijf) en vervolgens als freelancer aan de slag gingen bij een ander bedrijf uit dezelfde branche.

Deze zaken kwamen veelal aan het rollen door een melding van collega’s. Er werd namelijk niet eens stiekem over gedaan, sterker nog, die collega’s werden aangespoord om hetzelfde te doen. Gelukkig voor onze opdrachtgevers besloten zij hier niet toe over te gaan en er melding van te doen bij het management, waarop het management Hoffmann inschakelde voor een ziekteverzuim onderzoek.  

Ziekteverzuim onderzoek - hoe werkt dat?

Hoffmann kan een ziekteverzuim onderzoek uitvoeren op het moment dat er voldoende concrete aanwijzingen zijn dat een medewerker zich onterecht heeft ziek gemeld. Tijdens zo’n controle voeren wij eerst een informatief onderzoek uit, waarbij we controleren of de ziekgemelde medewerker zich inderdaad bezighoudt met werkzaamheden die niet passen bij de ziekmelding of binnen de afspraken met de bedrijfsarts. Vervolgens voeren wij een observatie uit, waarbij we onze bevindingen noteren en onopvallend foto’s en/of video’s maken. Daarbij houden we ons uiteraard aan de wet- en regelgeving rondom privacy.

Na dit onderzoek ontvangt u een rapport met ons onderzoeksverslag en het beeldmateriaal. Hebben wij geconstateerd dat er sprake is van verzuimfraude? Dan geven we ook een advies over de stappen die hierop zouden kunnen volgen. Ons onderzoeksrapport kunt u daarbij als basis gebruiken.

Meer weten?

Heeft u concrete aanwijzingen dat een van uw medewerkers zich schuldig maakt aan verzuimfraude? Of bent u benieuwd of u voldoende concrete aanwijzingen heeft? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We geven u graag advies over de mogelijkheden.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Hoffmann start samenwerking met People Intouch, specialist in anonieme meldkanalen

Hoffmann is de samenwerking aan gegaan met People Intouch. Hiermee halen we het toonaangevende klokkenluiders platform SpeakUp® in huis om klanten een extra handvat te bieden voor het creëren van een veiligere en transparante bedrijfscultuur. Naast de extra service spelen wij ook in op de aankomende wetgeving rondom de bescherming van klokkenluiders. 

Fraude & Integriteit

Vierluik over fraude - deel 2: Oude, jonge en leidinggevende fraudeurs

Vroeger dacht men in de psychologische wetenschap dat fraudeurs bepaalde uiterlijke kenmerken hadden zoals een lang gezicht, een hoge haarlijn en een smalle mond. Wanneer ik dit vergelijk met de gesprekken die ik bij Hoffmann met daadwerkelijke fraudeurs heb gevoerd, kan ik gelukkig concluderen dat het niet zo simpel is.

 

Fraude & Integriteit

Vierluik over fraude - deel 1: We hadden dit niet verwacht

Als fraudeonderzoeker heb ik de afgelopen jaren allerlei soorten fraude gezien binnen organisaties. Veelal gepleegd door een medewerker of bestuurder, al dan niet met behulp van externe partijen. Elke fraude is anders en ik ben bij iedere fraude opnieuw verbaasd over de sluwheid waarmee fraudeurs te werk gaan. Interne controles worden slim omzeild, veelal met behulp van goede sociale vaardigheden waardoor detectie van de fraude over het algemeen veel te laat plaatsvindt.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.