De afgelopen 1,5 jaar hebben wij u regelmatig op de hoogte gehouden van trends die wij signaleerden als gevolg van corona en/of de lockdown. Een terugkerend onderwerp in die updates: verzuimfraude. Naast diefstal en factuurfraude een van de meest gemelde misstanden binnen organisaties. Ook op dit moment zien wij weer een toename in het aantal aanvragen voor ziekteverzuimcontroles.

Krappe arbeidsmarkt

Want hoewel men in het begin van de pandemie nog vreesde voor een enorme financiële crisis met bijbehorende werkloosheid, is de arbeidsmarkt krapper dan ooit. In augustus meldde het CBS zelfs dat er op dit moment meer vacatures zijn dan werklozen. En dat is voor het eerst sinds het begin van de metingen in 2003.

De krapte is het grootst in de handel, zakelijke dienstverlening, zorg en horeca. En in een aantal van die branches zien werknemers op dit moment de kans schoon om voor zichzelf te beginnen. Naast hun baan, welteverstaan. De afgelopen periode hebben wij meerdere onderzoeken uitgevoerd naar werknemers die zich hadden ziek gemeld bij hun werkgever (of het payroll bedrijf) en vervolgens als freelancer aan de slag gingen bij een ander bedrijf uit dezelfde branche.

Deze zaken kwamen veelal aan het rollen door een melding van collega’s. Er werd namelijk niet eens stiekem over gedaan, sterker nog, die collega’s werden aangespoord om hetzelfde te doen. Gelukkig voor onze opdrachtgevers besloten zij hier niet toe over te gaan en er melding van te doen bij het management, waarop het management Hoffmann inschakelde voor een ziekteverzuim onderzoek.  

Ziekteverzuim onderzoek - hoe werkt dat?

Hoffmann kan een ziekteverzuim onderzoek uitvoeren op het moment dat er voldoende concrete aanwijzingen zijn dat een medewerker zich onterecht heeft ziek gemeld. Tijdens zo’n controle voeren wij eerst een informatief onderzoek uit, waarbij we controleren of de ziekgemelde medewerker zich inderdaad bezighoudt met werkzaamheden die niet passen bij de ziekmelding of binnen de afspraken met de bedrijfsarts. Vervolgens voeren wij een observatie uit, waarbij we onze bevindingen noteren en onopvallend foto’s en/of video’s maken. Daarbij houden we ons uiteraard aan de wet- en regelgeving rondom privacy.

Na dit onderzoek ontvangt u een rapport met ons onderzoeksverslag en het beeldmateriaal. Hebben wij geconstateerd dat er sprake is van verzuimfraude? Dan geven we ook een advies over de stappen die hierop zouden kunnen volgen. Ons onderzoeksrapport kunt u daarbij als basis gebruiken.

Meer weten?

Heeft u concrete aanwijzingen dat een van uw medewerkers zich schuldig maakt aan verzuimfraude? Of bent u benieuwd of u voldoende concrete aanwijzingen heeft? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We geven u graag advies over de mogelijkheden.

088-2986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Interne fraude met zakelijke creditcards: een steeds groter probleem

De afgelopen tijd heeft Hoffmann een aantal keer aandacht gevraagd voor het fenomeen interne fraude. In onze onderzoeken zien wij namelijk een toename in het aantal fraudes, en ook in de omvang daarvan. De schade loopt niet zelden op tot een paar ton. Een vorm van fraude die daarbij nog relatief onderbelicht is maar wel aan terrein wint, is de fraude met zakelijke creditcards. In dit artikel vertellen we u hoe dit komt en hoe u dit binnen uw organisatie kunt voorkomen.

Fraude & Integriteit

Interne fraude: Verwacht het onverwachte, dan wordt u nooit verrast

Creatieve medewerkers zijn een must voor uw organisatie. Want een flinke dosis creativiteit zorgt voor innovatiekracht en groei. Bovendien kan uw organisatie met de hulp van creatieve medewerkers blijven meebewegen in een steeds veranderende wereld. Daarbij is het wel van belang dat uw medewerkers die creativiteit inzetten voor de organisatie en niet voor zichzelf. Een open deur misschien, maar toch zien wij nog te vaak dat financieel managers hun creativiteit inzetten om fraude te plegen.

Fraude & Integriteit

Fraude op de financiële afdeling: ‘Het was ontzettend makkelijk'

Onlangs veroordeelde de rechtbank de voormalig CFO van een internationale onderneming tot een cel- en taakstraf, omdat hij over een periode van zeven jaar voor bijna vier ton had gefraudeerd. Deze verduistering was kinderspel, aldus de verdachte in de rechtbank: ‘Het was ontzettend makkelijk. Managers en accountants zetten blind hun handtekening als ik dat vroeg. Niemand stelde vragen.’

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.