Een grapje op zijn tijd moet kunnen. Dat houdt de boel een beetje luchtig en de sfeer goed. Maar een grapje op zijn tijd of een beetje plagen is iets anders dan pesten. Bij pesten gaat het om langdurig, systematisch en kwaadaardig gedrag. Als het op de werkvloer gebeurt heeft u als werkgever een serieus probleem.
Verzuim, burn out en een angstcultuur
Als er niets aan het pestgedrag wordt gedaan, kan dit bij het slachtoffer namelijk tot ernstige gezondheidsklachten leiden, zoals stress, depressie, angst of stemmingswisselingen. Naar schatting krijgt zo’n 8% van de mensen die op het werk worden gepest een burn out en worden ieder jaar 4 miljoen verzuimdagen opgenomen als gevolg van pesten op het werk. Dit kost werkgevers jaarlijks 900 miljoen euro aan loondoorbetaling. Daarnaast heeft pesten ook invloed op de collega’s; vaak zorgt het voor een onveilige sfeer of ontstaat er zelfs een angstcultuur op de werkvloer.
Voorbeelden van pesten op het werk
Er zijn vele voorbeelden van pesten op het werk. Daarbij kan het motief om iemand te pesten zeer uiteenlopen. Soms ligt er een conflict aan ten grondslag. Of ligt het slachtoffer minder goed in de groep, bijvoorbeeld vanwege zijn of haar onzekerheid, geaardheid, geloofsovertuiging of levensstijl. Maar het komt ook voor dat iemand een promotie heeft gemist en besluit de nieuwe leidinggevende ‘weg te pesten’ om zo zelf opnieuw een kans te maken.
Vormen van pestgedrag op de werkvloer:
Wat kunt u als werkgever doen?
Er zijn verschillende dingen die u als werkgever of leidinggevende kunt doen om pestgedrag op de werkvloer te voorkomen.
1.
Zorg voor een actuele en passende gedragscode, waarin ook aandacht wordt gegeven aan pestgedrag.
2.
Neem in dit document ook op wat de gevolgen zijn als medewerkers zich hier niet aan houden. Denk hierbij aan een officiële waarschuwing of schorsing.
3.
Zorg dat er binnen de organisatie veel en regelmatig aandacht voor de gedragscode is. Dit betekent dat het makkelijk te vinden moet zijn op het intranet, maar ook dat de inhoud regelmatig besproken wordt tijdens werkoverleggen.
4.
Organiseer een voorlichtingsbijeenkomst over pesten op de werkvloer.
5.
Organiseer workshops, trainingen, e-learnings en dilemmasessies gericht op sociale veiligheid.
6.
Stel een professionele (externe) vertrouwenspersoon aan en zorg dat deze zichtbaar en bereikbaar is voor medewerkers.
De laatste tijd zien we bij Hoffmann een behoorlijke toename in het aantal meldingen van pestgedrag op de werkvloer. Als er sprake is van een vorm van verbaal, fysiek, relationeel of functiegericht pesten, is meestal wel bekend wie de dader is, en kunt u als werkgever ingrijpen. Maar materieel pesten en cyberpesten is ook heel goed anoniem mogelijk.
Onderzoek en aangifte
Als duidelijk is dat het pestgedrag vanuit de organisatie komt, maar u niet weet wie de dader(s) is of zijn, kunt u Hoffmann hier onderzoek naar laten doen. Hiermee laat u aan het slachtoffer zien dat u er werk van maakt. Dit is niet alleen van belang vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap, maar ook verplicht vanuit uw zorgplicht als werkgever.
In sommige gevallen zou u - na een onderzoek - zelfs kunnen overwegen het slachtoffer te vragen om aangifte te doen. In onze praktijk komen we helaas regelmatig voorbeelden tegen van pestgedrag dat ook strafbaar is. Bijvoorbeeld als het gaat om (online) bedreigingen, mishandelingen of stalking.
Meer weten?
Wilt u hier advies over, of onderzoek laten doen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Onze consultants vertellen u er graag meer over.