De spanning op de arbeidsmarkt is nog nooit zo groot geweest. In het derde kwartaal van 2021 stonden er tegenover elke 100 werklozen 126 vacatures, aldus het CBS. Op dit moment staan er ruim 371.000 vacatures open. Waar recruiters in het verleden nog zo’n 8 sollicitaties per vacature ontvingen, ontvangen zij nu slechts een enkele. Áls zij al een reactie ontvangen. Het gevolg? Werkgevers gaan kandidaten nog actiever benaderen.

Nog niet eerder werden zoveel mensen benaderd

Uit onderzoek blijkt dat ruim 34% van de Nederlandse beroepsbevolking in het derde kwartaal minimaal één keer is benaderd voor een andere baan. Dit percentage was nog nooit zo hoog. Een aantal vakgebieden schiet er echt uit. Zo ligt het percentage medewerkers dat is benaderd binnen de engineering, consultancy en ICT ruim boven 55%. Maar ook voor directie- en managementfuncties, juridische en financiële functies en in het R&D schommelen de percentages rond 50%.

Spanning bij werkgevers

Deze cijfers zorgen uiteraard voor spanning bij werkgevers op wiens medewerkers wordt ‘geaasd’. Door goed met ze in verbinding te blijven (ook tijdens het thuiswerken), oog te houden voor hun tevredenheid en voldoende faciliteiten te bieden, proberen zij de kans te verkleinen dat hun medewerkers overstappen naar de concurrent.

Dit lukt echter niet altijd. En het is misschien ook niet altijd te voorkomen. Medewerkers werken tegenwoordig niet meer 20 jaar voor dezelfde baas. Soms is een aanbod gewoonweg te mooi om te laten passeren of zijn de doorgroeimogelijkheden elders beter geregeld. Of willen medewerkers in deze aantrekkende markt liever voor zichzelf beginnen.

Als medewerkers eenmaal zijn vertrokken, zorgt dat weer voor een nieuwe bron van spanning bij werkgevers. Zo zien wij bij Hoffmann de laatste maanden een flinke toename in het aantal aanvragen voor onderzoeken naar het stelen van bedrijfsgeheimen en het overtreden van een concurrentie- en/of relatiebeding.

Tijdens die onderzoeken blijkt regelmatig dat voormalig medewerkers voor hun vertrek de hand hebben weten te leggen op concurrentiegevoelige informatie van de werkgever: marges, verkoopcijfers, klantenbestanden, concepten, strategieën en technische knowhow. En erger: dat zij met die informatie actief de concurrentie zijn aangegaan met onze opdrachtgever.

Concurrentie, relatie- en geheimhoudingsbeding

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij u te controleren of u uw arbeidsovereenkomsten goed heeft ingericht. Is er een concurrentie- en relatiebeding in opgenomen en voldoet dit nog? En is de vertrouwelijkheid van uw bedrijfsgeheimen gewaarborgd met een geheimhoudingsbeding? Ook een goede autorisatiestructuur en een exit-procedure kunnen helpen voorkomen dat medewerkers er vlak voor hun vertrek met uw gevoelige bedrijfsinformatie vandoor gaan. Uiteraard kunnen we u daarbij adviseren.

Onderzoek à la Hoffmann

Als u ondanks deze voorzorgsmaatregelen op enig moment toch vermoedens krijgt dat een of meer van uw medewerkers gevoelige informatie hebben meegenomen, is het uiteraard mogelijk om Hoffmann een gedegen onderzoek te laten doen. 

Vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp? Of wilt u een onderzoek laten uitvoeren? 

Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

info@hoffmann.nl

088-2986600

We zijn u graag van dienst.

Fraude & Integriteit

Fraude op de financiële afdeling: ‘Het was ontzettend makkelijk'

Onlangs veroordeelde de rechtbank de voormalig CFO van een internationale onderneming tot een cel- en taakstraf, omdat hij over een periode van zeven jaar voor bijna vier ton had gefraudeerd. Deze verduistering was kinderspel, aldus de verdachte in de rechtbank: ‘Het was ontzettend makkelijk. Managers en accountants zetten blind hun handtekening als ik dat vroeg. Niemand stelde vragen.’

Fraude & Integriteit

Steeds vaker diefstal van medicijnen in de zorg

Afgelopen vrijdag was er een uitgebreide reportage in de nieuwsuitzending van EenVandaag over de toename van diefstal van medicijnen in de zorg. Ron Nieuwendijk, senior consultant Fraude & Integriteit bij Hoffmann kwam hier ook aan het woord. “Tien jaar geleden ging het bij één op de tien onderzoeksopdrachten uit de zorg om medicijndiefstal. Inmiddels is dat bij ongeveer één op de drie dossiers het geval,” aldus Ron. Reden waarom we hier ook vanuit Hoffmann weer aandacht voor willen vragen. Want wat is hiervan de oorzaak?

Fraude & Integriteit

Fraude door mede-aandeelhouder of -vennoot: wanneer kunt u onderzoek laten doen?

Als mensen met elkaar gaan samenwerken in een gezamenlijke bv of een vof, gebeurt dat vaak met veel energie én in vol vertrouwen. Er worden weinig afspraken gemaakt, laat staan op papier gezet. Men staat vooral in de ‘doe-stand’. Niet zelden blijkt dan later dat visies, verwachtingen en handelwijzen uiteenlopen, bijvoorbeeld omdat een van de partners zichzelf bevoordeelt ten koste van de onderneming. Als er dan niets op papier staat kan het ingewikkeld zijn om daar onderzoek naar te (laten) doen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.