Op uitnodiging van Trigion, de beveiliger van de Hermitage, organiseerde Hoffmann samen met het CFO platform van Alex van Groningen een kennissessie over CEO Fraude in de Hermitage. Fred Teeven leidde de sessie en deelde eigen ervaringen waardoor mooie open discussies met de deelnemers ontstond. Maarten IJzermans en Myra van Esch vertelden over Hoffmann’s ervaringen met het onderzoeken naar CEO fraude en de manier waarop Hoffmann’s sociaal psychologen mensen en organisaties weerbaar maken tegen deze vorm van fraude.Als sluitstuk van de dag gaf de directeur van de Hermitage, Cathelijne Broers, een kijkje achter de schermen bij het opbouwen van de tentoonstelling ‘Juwelen, schitteren aan het Russische hof’. Onze gasten mochten het White Gloves Moment bijwonen, het uitpakken van één van de pronkstukken van de tentoonstelling. Een uniek moment. Vanaf zaterdag 14 september is de tentoonstelling open voor bezoekers.

Terugblik kennissessie Hermitage

Take away:

  • CEO-fraude is een kwestie van WANNEER het gebeurt, niet OF het gebeurt.
  • Het grootste gevaar bent u zelf.
  • Lang niet al het gedrag is in regels te vatten.
  • Eerste stap is kwetsbaarheden in kaart brengen met een gedragsprogramma.
  • Met de CEO-firewall weet u waar u mee aan de slag moet en hoe.

 

Fraude & Integriteit

Fraude op de financiële afdeling: ‘Het was ontzettend makkelijk'

Onlangs veroordeelde de rechtbank de voormalig CFO van een internationale onderneming tot een cel- en taakstraf, omdat hij over een periode van zeven jaar voor bijna vier ton had gefraudeerd. Deze verduistering was kinderspel, aldus de verdachte in de rechtbank: ‘Het was ontzettend makkelijk. Managers en accountants zetten blind hun handtekening als ik dat vroeg. Niemand stelde vragen.’

Fraude & Integriteit

Steeds vaker diefstal van medicijnen in de zorg

Afgelopen vrijdag was er een uitgebreide reportage in de nieuwsuitzending van EenVandaag over de toename van diefstal van medicijnen in de zorg. Ron Nieuwendijk, senior consultant Fraude & Integriteit bij Hoffmann kwam hier ook aan het woord. “Tien jaar geleden ging het bij één op de tien onderzoeksopdrachten uit de zorg om medicijndiefstal. Inmiddels is dat bij ongeveer één op de drie dossiers het geval,” aldus Ron. Reden waarom we hier ook vanuit Hoffmann weer aandacht voor willen vragen. Want wat is hiervan de oorzaak?

Fraude & Integriteit

Fraude door mede-aandeelhouder of -vennoot: wanneer kunt u onderzoek laten doen?

Als mensen met elkaar gaan samenwerken in een gezamenlijke bv of een vof, gebeurt dat vaak met veel energie én in vol vertrouwen. Er worden weinig afspraken gemaakt, laat staan op papier gezet. Men staat vooral in de ‘doe-stand’. Niet zelden blijkt dan later dat visies, verwachtingen en handelwijzen uiteenlopen, bijvoorbeeld omdat een van de partners zichzelf bevoordeelt ten koste van de onderneming. Als er dan niets op papier staat kan het ingewikkeld zijn om daar onderzoek naar te (laten) doen.


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.