Stel, u ziet de vacature van uw dromen voorbijkomen. Het internationale bedrijf in uw woonplaats zoekt een sales director om een groot salesteam aan te sturen, leidinggevende ervaring is een pré. Nu heeft u tijdens een vakantieperiode wel eens uw huidige manager waargenomen, maar naar verwachting komt u daarmee niet door de eerste ronde. Komt u dan in de verleiding om uw ‘leidinggevende ervaring’ iets aan te dikken?

Gewetensvraag, niet? Wellicht komt u zelf niet in de verleiding, maar vele andere sollicitanten wél. We schreven het al eerder: in maar liefst 71% van de cv’s staan onwaarheden. Het opleuken van een cv lijkt dus eerder regel dan uitzondering te zijn. Aan wat voor soort zaken moet u dan denken?

  • Het opvullen of verbloemen van een gat in het cv.
  • Het verzwijgen van een baan of functie, omdat men daar in onmin is vertrokken.
  • Het opwaarderen van opleidingen en trainingen.
  • Het aandikken van vaardigheden of werkervaring.
  • Het verzinnen of opwaarderen van een functietitel.

Regelmatig gaat een sollicitant hierbij echt te ver en gaat het opleuken over in fraude. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 15% tot 20% van de cv’s echte leugens staan over diploma’s en vervulde functies.

Samen met Validata voert Hoffmann dagelijks vele pre- en in-employmentscreenings uit, van een geautomatiseerde datavalidata tot een volledige screening. De laatste tijd zien we daarbij een aantal trends als het op cv-fraude aankomt:

#1          Diploma niet behaald

Het onderwijs is (deels) wel gevolgd, maar het diploma is niet behaald. Regelmatig komen sollicitanten hiermee weg, omdat veel werkgevers in de huidige krappe arbeidsmarkt niet vragen naar originele diploma’s. Of er wordt genoegen genomen met een (gemakkelijk te vervalsen) kopie of een mededeling op het cv. Ook wordt niet bij het opleidingsinstituut geverifieerd of het diploma is behaald.

#2          Eigen bedrijf niet gemeld

De kandidaat heeft een eigen bedrijf en investeert hier veel tijd in, maar meldt dit niet tijdens de sollicitatie. Vervolgens komt de medewerker in de problemen, want twee (fulltime) functies kunnen moeilijk naast elkaar bestaan. Wat we bij Hoffmann in dit soort situaties vaak zien, is dat deze medewerkers zich na enige tijd ziek melden om zich fulltime met het eigen bedrijf bezig te kunnen houden. Een vorm van verzuimfraude.

#3          Niet kloppende periodes of werkervaring

De sollicitant was enige tijd werkloos, heeft een sabbatical genomen of is in onvrede vertrokken bij een vorige werkgever. Om dit te verhullen worden de begin- en einddata van andere functies opgerekt. Ook komt het voor dat de kandidaat in zo’n geval op het cv vermeldt dat hij/zij in die periode als zzp’er werkzaam is geweest.

#4          VOG? Weg ermee

Steeds vaker laten werkgevers kandidaten weten dat tijdens de procedure of screening een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zal worden opgevraagd. Kandidaten stemmen daar dan op dat moment mee in, maar op het moment dat de werkgever daadwerkelijk een VOG wil gaan opvragen, trekken zij hun sollicitatie terug.

Conclusie?

Cv-fraude komt vaker voor dan u denkt, en kent vele verschillende vormen. Met een pre-employment screening laat u de gegevens op het cv controleren en weet u beter wie u nu precies aanneemt.

Bent u geïnteresseerd in een datavalidatie of een screening? Of wilt u dat wij eens met u meedenken over screeningsbeleid? Neem dan contact met ons op.

088-2986600

info@hoffmann.nl

We gaan graag met u in overleg over de mogelijkheden.

Risk management

In-, door- en uitstroom van medewerkers: wat kan er misgaan?

Wellicht dat u zich bij het lezen van de titel van dit artikel afvraagt ‘Werkt Hoffmann nu ook in HR?’. Nee, dat is niet het geval, maar vanuit onze expertise hebben wij wel vaak te maken met de in-, door- en uitstroom van medewerkers. En zien wij dus ook wat er mis kan gaan. In dit artikel leest u er meer over. 

Risk management

Gemeentes zetten informatiebeveiliging hoog op de agenda

‘Criminelen infiltreren gemeentehuis tientallen keren per jaar’, kopte RTL Nieuws einde vorig jaar. In een serie artikelen over integriteitsschendingen bij gemeenten bracht de onderzoeksredactie verschillende misstanden aan het licht: van het lekken van vertrouwelijke informatie tot fraude, diefstal en omkoping. Gemeenten blijken een kwetsbare prooi voor criminelen. En zij lijken zich nog onvoldoende bewust van de risico’s, zo berichtte RTL Nieuws. In de praktijk zien wij dat veel gemeenten zich wel degelijk bewust zijn van de risico’s. En daar ook actie op ondernemen.

Risk management

Anonieme bedreigingen, laster en smaad wat kunt u doen

Stel, u ontvangt een e-mail van een voor u onbekend Gmail-account. In die e-mail wordt een aantal leidinggevenden binnen uw organisatie beschuldigd van onfrisse praktijken. Beschuldigingen waarvan u weet dat ze niet waar (kunnen) zijn. Maar in de e-mail, en in de e-mails die volgen, staat ook een dreigement. Als u geen stappen onderneemt richting deze leidinggevenden zal de (anonieme) afzender de media opzoeken. En social media gaan inzetten om de beschuldiging(en) te verspreiden. Wat nu?

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.