De coronacrisis raakt ons allemaal, direct of indirect. Helaas ziet Hoffmann dat kwaadwillenden nog steeds proberen te profiteren van de omstandigheden. Wij hebben u sinds maart regelmatig op de hoogte gehouden van een aantal tendensen in diefstal en fraude. Tijd voor een nieuwe update.

#1        Diefstal van hardware

Het afgelopen jaar hebben de meeste kantoorpanden een groot deel van de tijd grotendeels leeg gestaan. Dat betekent dat de sociale controle weg was en de beveiliging vaak ook op een lager pitje heeft gestaan.

In een van onze eerdere corona updates in maart gaven wij al aan dat wij als gevolg hiervan een toename zagen in het aantal meldingen van (grote) diefstallen bij bedrijven. Reden waarom wij u in een latere update in juni nog eens aanspoorden om uw voorraden goed te controleren en in het oog te houden.

Op dit moment zien wij een toename van het aantal meldingen van diefstal van hardware, met name smartphones en laptops. Daarbij maakte de gelegenheid vaak de dief. Bij een aantal opdrachtgevers was deze hardware na levering namelijk:

  • Niet veilig genoeg (achter slot en grendel) opgeslagen.
  • Niet goed gedocumenteerd. Zo waren serienummers, IMEI-nummers en PUK codes niet geadministreerd, zodat de apparatuur na de diefstal moeilijker of niet meer te traceren was.

Zorgt u ervoor dat onbevoegden geen toegang hebben tot kostbare spullen en dat uw administratie op orde is. Als er dan toch iets gebeurt, heeft u een grotere kans dat het onderzoek iets oplevert.

Pas op met snelle beschuldigingen.

Daarnaast zien we dat een aantal opdrachtgevers externe ICT-medewerkers in dienst heeft of had. In het eigen onderzoek gaat de beschuldigende vinger (intern) dan al snel naar die externe medewerkers.

Graag maken we u erop attent dat dergelijke beschuldigingen zonder gedegen onderzoek erg schadelijk kunnen zijn. Zowel voor de betrokken externe medewerker(s) als voor uw relatie met  het detacherings- of uitzendbureau. En als de beschuldigen onjuist zijn blijft de dader bovendien nog in uw organisatie aanwezig.

#2        Afluisteren en spioneren

De leegstand van kantoor- en bedrijfspanden heeft ook de mogelijkheid gegeven aan concurrentie en medewerkers om ongemerkt afluister- of spionageapparatuur te plaatsen. Dit soort apparatuur is tegenwoordig relatief gemakkelijk verkrijgbaar. De materialen worden bovendien steeds compacter en geavanceerder, waardoor ze moeilijker zijn op te sporen.

Op dit moment zien we een grote toename in het aantal aanvragen voor zogenaamde ‘TSCM sweeps’, waarbij wij met speciaal daarvoor bestemde apparatuur kunnen vaststellen of er daadwerkelijk spionage- of afluisterapparatuur geplaatst is.

Vragen?

Heeft u vragen over deze trends of kunnen we u ergens bij helpen? 
Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

0882986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Samenwerking Euler Hermes Nederland en Hoffmann: voor veilig zakendoen!

Euler Hermes Nederland en Hoffmann hebben de handen ineengeslagen om de ondernemers in Nederland te helpen fraude zoveel als mogelijk te voorkomen en in geval je ermee te maken krijgt de schade en onkosten te vergoeden.

Fraude & Integriteit

Grote toename seksuele intimidatie op de werkvloer

Bij Hoffmann zien we op dit moment een flinke toename van het aantal meldingen van seksuele intimidatie op de werkvloer. Qua aantal meldingen staat seksuele intimidatie bij Hoffmann inmiddels op de derde plaats, na diefstal/verduistering en fraude. Reden genoeg dus om u nog eens te wijzen op het belang van preventie.

Fraude & Integriteit

Hoffmann verzorgt nu ook Prisma onderzoeken

Zorginstellingen weten Hoffmann doorgaans goed te vinden voor een fraude- of integriteitsonderzoek. Onlangs hebben wij onze dienstverlening uitgebreid naar Prisma onderzoeken. Zeker in de huidige coronacrisis, waarbij zorginstellingen zo veel mogelijk medewerkers aan het bed nodig hebben, kan de bijstand van een externe Prisma onderzoeker uitkomst bieden.


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.