De coronacrisis raakt ons allemaal, direct of indirect. Helaas ziet Hoffmann dat kwaadwillenden nog steeds proberen te profiteren van de omstandigheden. Wij hebben u sinds maart regelmatig op de hoogte gehouden van een aantal tendensen in diefstal en fraude. Tijd voor een nieuwe update.

#1        Diefstal van hardware

Het afgelopen jaar hebben de meeste kantoorpanden een groot deel van de tijd grotendeels leeg gestaan. Dat betekent dat de sociale controle weg was en de beveiliging vaak ook op een lager pitje heeft gestaan.

In een van onze eerdere corona updates in maart gaven wij al aan dat wij als gevolg hiervan een toename zagen in het aantal meldingen van (grote) diefstallen bij bedrijven. Reden waarom wij u in een latere update in juni nog eens aanspoorden om uw voorraden goed te controleren en in het oog te houden.

Op dit moment zien wij een toename van het aantal meldingen van diefstal van hardware, met name smartphones en laptops. Daarbij maakte de gelegenheid vaak de dief. Bij een aantal opdrachtgevers was deze hardware na levering namelijk:

  • Niet veilig genoeg (achter slot en grendel) opgeslagen.
  • Niet goed gedocumenteerd. Zo waren serienummers, IMEI-nummers en PUK codes niet geadministreerd, zodat de apparatuur na de diefstal moeilijker of niet meer te traceren was.

Zorgt u ervoor dat onbevoegden geen toegang hebben tot kostbare spullen en dat uw administratie op orde is. Als er dan toch iets gebeurt, heeft u een grotere kans dat het onderzoek iets oplevert.

Pas op met snelle beschuldigingen.

Daarnaast zien we dat een aantal opdrachtgevers externe ICT-medewerkers in dienst heeft of had. In het eigen onderzoek gaat de beschuldigende vinger (intern) dan al snel naar die externe medewerkers.

Graag maken we u erop attent dat dergelijke beschuldigingen zonder gedegen onderzoek erg schadelijk kunnen zijn. Zowel voor de betrokken externe medewerker(s) als voor uw relatie met  het detacherings- of uitzendbureau. En als de beschuldigen onjuist zijn blijft de dader bovendien nog in uw organisatie aanwezig.

#2        Afluisteren en spioneren

De leegstand van kantoor- en bedrijfspanden heeft ook de mogelijkheid gegeven aan concurrentie en medewerkers om ongemerkt afluister- of spionageapparatuur te plaatsen. Dit soort apparatuur is tegenwoordig relatief gemakkelijk verkrijgbaar. De materialen worden bovendien steeds compacter en geavanceerder, waardoor ze moeilijker zijn op te sporen.

Op dit moment zien we een grote toename in het aantal aanvragen voor zogenaamde ‘TSCM sweeps’, waarbij wij met speciaal daarvoor bestemde apparatuur kunnen vaststellen of er daadwerkelijk spionage- of afluisterapparatuur geplaatst is.

Vragen?

Heeft u vragen over deze trends of kunnen we u ergens bij helpen? 

Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

0882986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Interne fraude met zakelijke creditcards: een steeds groter probleem

De afgelopen tijd heeft Hoffmann een aantal keer aandacht gevraagd voor het fenomeen interne fraude. In onze onderzoeken zien wij namelijk een toename in het aantal fraudes, en ook in de omvang daarvan. De schade loopt niet zelden op tot een paar ton. Een vorm van fraude die daarbij nog relatief onderbelicht is maar wel aan terrein wint, is de fraude met zakelijke creditcards. In dit artikel vertellen we u hoe dit komt en hoe u dit binnen uw organisatie kunt voorkomen.

Fraude & Integriteit

Interne fraude: Verwacht het onverwachte, dan wordt u nooit verrast

Creatieve medewerkers zijn een must voor uw organisatie. Want een flinke dosis creativiteit zorgt voor innovatiekracht en groei. Bovendien kan uw organisatie met de hulp van creatieve medewerkers blijven meebewegen in een steeds veranderende wereld. Daarbij is het wel van belang dat uw medewerkers die creativiteit inzetten voor de organisatie en niet voor zichzelf. Een open deur misschien, maar toch zien wij nog te vaak dat financieel managers hun creativiteit inzetten om fraude te plegen.

Fraude & Integriteit

Fraude op de financiële afdeling: ‘Het was ontzettend makkelijk'

Onlangs veroordeelde de rechtbank de voormalig CFO van een internationale onderneming tot een cel- en taakstraf, omdat hij over een periode van zeven jaar voor bijna vier ton had gefraudeerd. Deze verduistering was kinderspel, aldus de verdachte in de rechtbank: ‘Het was ontzettend makkelijk. Managers en accountants zetten blind hun handtekening als ik dat vroeg. Niemand stelde vragen.’


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.