Langzaamaan krijgen we een beetje meer vrijheid terug. Kinderen zijn al even naar school, we mogen buiten sporten en vanaf 1 juni mogen we ook weer het terras op. En hoewel de overheid adviseert om zeker nog tot september thuis te werken, snakken veel mensen naar een paar uur ongestoord werken op kantoor. Maakt u plannen om het werken op kantoor - op veilige afstand - weer mogelijk te maken? Dan geeft Hoffmann u graag een aantal tips om dit zo veilig mogelijk te doen. Vandaag de eerste twee tips.

#1        Draai aangepaste rechten en bevoegdheden terug, wijzig wachtwoorden

We schreven er al eerder over in onze corona-updates: door het noodgedwongen werken op afstand hebben veel organisaties de bedrijfsprocessen aangepast. Om het werk zo veel en zo efficiënt mogelijk door te laten lopen hebben sommige medewerkers daarbij andere taken, rechten en bevoegdheden gekregen.  

Hoewel het uw bedoeling zal zijn dat deze processen na de crisis weer allemaal worden teruggedraaid, zien wij in de praktijk dat dit na een crisissituatie niet altijd gebeurt. Daardoor behouden medewerkers rechten binnen systemen die zij niet meer nodig hebben. Wij zien regelmatig dat medewerkers fraude plegen met behulp van rechten die zij ooit tijdens een crisissituatie of een vakantie- of ziektevervanging hebben gekregen.

Om fraude binnen uw bedrijf of afdeling te voorkomen adviseren wij u om, zodra een bepaalde procedure weer als vanouds kan worden uitgevoerd, de gewijzigde rechten en bevoegdheden direct weer terug te draaien. Tevens zien wij dat medewerkers elkaars wachtwoord weten om zaken operationeel door te laten gaan. Om zeker te weten dat de juiste medewerkers toegang hebben tot uw systemen, verander de wachtwoorden om die reden.

#2        Zorg dat privé hardware geschoond wordt

Niet alle werknemers hebben in deze thuiswerkperiode de beschikking over hardware van de werkgever. Daardoor zijn zij wekenlang aan het werk (geweest) op hun eigen apparatuur, waardoor er in veel gevallen een soort ‘schaduw-it’ is ontstaan en gevoelige documenten en data op de eigen harde schijf zijn terechtgekomen.

Wij adviseren u daarom om uw medewerkers, zodra ze weer op kantoor aan het werk gaan, hun thuiswerkapparatuur te laten schonen. Wellicht kan uw ICT-afdeling uw medewerkers daarbij behulpzaam zijn. Daarmee voorkomt u dat gevoelige informatie tot in lengte van dagen op deze apparatuur blijft staan en ontsloten wordt op het moment dat de apparatuur wordt uitgeleend, gerepareerd of doorverkocht.

In een volgend artikel geven wij u nieuwe tips, onder meer over voorraden, gereden privé-kilometers, cryptogeld en het aannemen van nieuwe opdrachten/klanten.

Heeft u vragen over de tips of kunnen we u ergens bij helpen? 
U kunt altijd contact met ons opnemen.

088- 2986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Corona update: trends in diefstal en fraude

De coronacrisis raakt ons allemaal, direct of indirect. Helaas ziet Hoffmann dat kwaadwillenden nog steeds proberen te profiteren van de omstandigheden. Wij hebben u sinds maart regelmatig op de hoogte gehouden van een aantal tendensen in diefstal en fraude. Tijd voor een nieuwe update.

Fraude & Integriteit

Hoe start u het bedrijf weer veilig op na de lockdown - deel III?

Langzaamaan normaliseert het leven weer een beetje. Ook de bedrijvigheid neemt weer toe. En hoewel we nog lang niet op het niveau van voor de crisis zitten, blijkt uit cijfers van de Belangenverenging Tankstations en het openbaar vervoer dat we weer meer forensen. Werkt u ook weer aan de opstart van uw bedrijf? Dan geeft Hoffmann u graag een aantal tips. De eerste vier tips gaven wij in eerdere artikelen, in dit artikel vindt u tip 5 en 6.

Fraude & Integriteit

Hoe start u het bedrijf weer veilig op na de lockdown - deel II?

Het leven normaliseert zich steeds weer een beetje meer. De horeca is open, basisscholen hebben weer een volledig rooster en vorige week adviseerden de planbureaus het kabinet om toe te staan dat medewerkers weer één dag per week naar kantoor kunnen. Maakt u plannen om het werken op kantoor - op veilige afstand - weer mogelijk te maken?


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.