Langzaamaan krijgen we een beetje meer vrijheid terug. Kinderen zijn al even naar school, we mogen buiten sporten en vanaf 1 juni mogen we ook weer het terras op. En hoewel de overheid adviseert om zeker nog tot september thuis te werken, snakken veel mensen naar een paar uur ongestoord werken op kantoor. Maakt u plannen om het werken op kantoor - op veilige afstand - weer mogelijk te maken? Dan geeft Hoffmann u graag een aantal tips om dit zo veilig mogelijk te doen. Vandaag de eerste twee tips.

#1        Draai aangepaste rechten en bevoegdheden terug, wijzig wachtwoorden

We schreven er al eerder over in onze corona-updates: door het noodgedwongen werken op afstand hebben veel organisaties de bedrijfsprocessen aangepast. Om het werk zo veel en zo efficiënt mogelijk door te laten lopen hebben sommige medewerkers daarbij andere taken, rechten en bevoegdheden gekregen.  

Hoewel het uw bedoeling zal zijn dat deze processen na de crisis weer allemaal worden teruggedraaid, zien wij in de praktijk dat dit na een crisissituatie niet altijd gebeurt. Daardoor behouden medewerkers rechten binnen systemen die zij niet meer nodig hebben. Wij zien regelmatig dat medewerkers fraude plegen met behulp van rechten die zij ooit tijdens een crisissituatie of een vakantie- of ziektevervanging hebben gekregen.

Om fraude binnen uw bedrijf of afdeling te voorkomen adviseren wij u om, zodra een bepaalde procedure weer als vanouds kan worden uitgevoerd, de gewijzigde rechten en bevoegdheden direct weer terug te draaien. Tevens zien wij dat medewerkers elkaars wachtwoord weten om zaken operationeel door te laten gaan. Om zeker te weten dat de juiste medewerkers toegang hebben tot uw systemen, verander de wachtwoorden om die reden.

#2        Zorg dat privé hardware geschoond wordt

Niet alle werknemers hebben in deze thuiswerkperiode de beschikking over hardware van de werkgever. Daardoor zijn zij wekenlang aan het werk (geweest) op hun eigen apparatuur, waardoor er in veel gevallen een soort ‘schaduw-it’ is ontstaan en gevoelige documenten en data op de eigen harde schijf zijn terechtgekomen.

Wij adviseren u daarom om uw medewerkers, zodra ze weer op kantoor aan het werk gaan, hun thuiswerkapparatuur te laten schonen. Wellicht kan uw ICT-afdeling uw medewerkers daarbij behulpzaam zijn. Daarmee voorkomt u dat gevoelige informatie tot in lengte van dagen op deze apparatuur blijft staan en ontsloten wordt op het moment dat de apparatuur wordt uitgeleend, gerepareerd of doorverkocht.

In een volgend artikel geven wij u nieuwe tips, onder meer over voorraden, gereden privé-kilometers, cryptogeld en het aannemen van nieuwe opdrachten/klanten.

Heeft u vragen over de tips of kunnen we u ergens bij helpen? 

U kunt altijd contact met ons opnemen.

088- 2986600

info@hoffmann.nl

Fraude & Integriteit

Interne fraude met zakelijke creditcards: een steeds groter probleem

De afgelopen tijd heeft Hoffmann een aantal keer aandacht gevraagd voor het fenomeen interne fraude. In onze onderzoeken zien wij namelijk een toename in het aantal fraudes, en ook in de omvang daarvan. De schade loopt niet zelden op tot een paar ton. Een vorm van fraude die daarbij nog relatief onderbelicht is maar wel aan terrein wint, is de fraude met zakelijke creditcards. In dit artikel vertellen we u hoe dit komt en hoe u dit binnen uw organisatie kunt voorkomen.

Fraude & Integriteit

Interne fraude: Verwacht het onverwachte, dan wordt u nooit verrast

Creatieve medewerkers zijn een must voor uw organisatie. Want een flinke dosis creativiteit zorgt voor innovatiekracht en groei. Bovendien kan uw organisatie met de hulp van creatieve medewerkers blijven meebewegen in een steeds veranderende wereld. Daarbij is het wel van belang dat uw medewerkers die creativiteit inzetten voor de organisatie en niet voor zichzelf. Een open deur misschien, maar toch zien wij nog te vaak dat financieel managers hun creativiteit inzetten om fraude te plegen.

Fraude & Integriteit

Fraude op de financiële afdeling: ‘Het was ontzettend makkelijk'

Onlangs veroordeelde de rechtbank de voormalig CFO van een internationale onderneming tot een cel- en taakstraf, omdat hij over een periode van zeven jaar voor bijna vier ton had gefraudeerd. Deze verduistering was kinderspel, aldus de verdachte in de rechtbank: ‘Het was ontzettend makkelijk. Managers en accountants zetten blind hun handtekening als ik dat vroeg. Niemand stelde vragen.’


 

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.