Maar liefst 70% van de Nederlandse bedrijven krijgt te maken met fraude. Daarbij gaat het vaak om strafbare, ongewenste en voor het bedrijf schadelijke handelingen zoals diefstal, corruptie, oplichting, belangenverstrengeling, onrechtmatige concurrentie of het doorspelen van (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie.

Maar bedrijfsfraude is lang niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Mogelijk heeft u wel het gevoel dat er iets niet klopt, maar weet u niet goed op welke signalen u moet letten. Of hebben collega’s wel gesignaleerd dat er iets niet in de haak was, maar is er geen melding van gemaakt.

Daarom organiseren EY, Hoffmann en Lexence een reeks online talkshows over bedrijfsfraude.

Tijdens de eerste talkshow op dinsdag 7 september gaan Ricardo Geervliet (associate partner bij EY), Frank ter Huurne (advocaat/partner bij Lexence) en Johan Klokman (senior consultant bij Hoffmann) onder leiding van Paul van Liempt (journalist/interviewer/schrijver) in op vragen zoals:

 • Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken van bedrijfsfraude?
 • Hoe kan ik bedrijfsfraude herkennen?
 • Hoe kan ik een fraudeur herkennen?

Gastspreker tijdens deze online talkshow is Johan van der Werk, werkzaam bij Alliander als senior internal auditor en fraude & incidenten onderzoeker.

Reeks online talkshows

De talkshow op dinsdag 7 september is de aftrap voor een reeks talkshows over dit thema:

 • Talkshow #1 – dinsdag 7 september 2021 om 14:00 uur
  Fraude herkennen voor gevorderden
   
 • Talkshow #2 – dinsdag 7 december 2021 om 14:00 uur
  Fraude onderzoeken en aanpakken
   
 • Talkshow #3 – dinsdag 1 maart 2022 om 14:00 uur
  Fraude voorkomen
   
 • Talkshow #4 – dinsdag 7 juni 2022 om 14:00 uur
  Actualiteiten fraude & integriteit

Actief meedoen

Bekijkt u de talkshow live? Dan kunt u al uw vragen stellen via de chatfunctie. Later terugkijken is ook mogelijk.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Organisatie

De talkshow wordt georganiseerd door EY, Hoffmann en Lexence.

EY Forensic & Integrity services heeft wereldwijd een team van 4.000 onderzoekers, forensische accountants en forensic data analytics professionals die organisaties helpen snel te reageren op gevallen van vermeende fraude, omkoping en andere financiële criminaliteit.

Lexence is een continu ontwikkelend advocaten- en notariskantoor, gespecialiseerd in ondernemings- en vastgoedrecht. De ruim 100 advocaten en notarissen werken in bevlogen teams, geleid door betrokken partners. Hierbij staan kwaliteit, efficiëntie en servicegerichtheid voorop. Zowel adviseren als procederen behoren tot de dagelijkse gang van zaken.

Hoffmann voert jaarlijks 1.200 onderzoeken uit op het gebied van fraude, cybersecurity en security risk management, waardoor zij op basis van kennis en kunde de marktleider op dit vakgebied is.


 

Fraude & Integriteit

Update verzuimfraude

De afgelopen 1,5 jaar hebben wij u regelmatig op de hoogte gehouden van trends die wij signaleerden als gevolg van corona en/of de lockdown. Een terugkerend onderwerp in die updates: verzuimfraude. Naast diefstal en factuurfraude een van de meest gemelde misstanden binnen organisaties. Ook op dit moment zien wij weer een toename in het aantal aanvragen voor ziekteverzuimcontroles.

Fraude & Integriteit

Vierluik over fraude - deel 1/4: We hadden dit niet verwacht

Door Dirk Rozendaal.
Als fraudeonderzoeker heb ik de afgelopen jaren allerlei soorten fraude gezien binnen organisaties. Veelal gepleegd door een medewerker of bestuurder, al dan niet met behulp van externe partijen. Elke fraude is anders en ik ben bij iedere fraude opnieuw verbaasd over de sluwheid waarmee fraudeurs te werk gaan. Interne controles worden slim omzeild, veelal met behulp van goede sociale vaardigheden waardoor detectie van de fraude over het algemeen veel te laat plaatsvindt.

 

Fraude & Integriteit

Uit Hoffmann onderzoek blijkt: Bedrijfsgeheimen en klantgegevens vaak onvoldoende beschermd

Deze week maakte het CPB bekend dat de economie dit jaar sneller dan gedacht zal groeien. De werkloosheid zal zelfs afnemen tot onder het niveau van voor de coronacrisis. Goed nieuws! Maar een krappe arbeidsmarkt betekent ook dat sommige medewerkers naar de concurrent vertrekken. Hoe voorkomt u dat zij er met uw bedrijfsgeheimen en relaties vandoor gaan?

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.