Maar liefst 70% van de Nederlandse bedrijven krijgt te maken met fraude. Daarbij gaat het vaak om strafbare, ongewenste en voor het bedrijf schadelijke handelingen zoals diefstal, corruptie, oplichting, belangenverstrengeling, onrechtmatige concurrentie of het doorspelen van (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie.

Maar bedrijfsfraude is lang niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Mogelijk heeft u wel het gevoel dat er iets niet klopt, maar weet u niet goed op welke signalen u moet letten. Of hebben collega’s wel gesignaleerd dat er iets niet in de haak was, maar is er geen melding van gemaakt.

Daarom organiseren EY, Hoffmann en Lexence een reeks online talkshows over bedrijfsfraude.

Tijdens de eerste talkshow op dinsdag 7 september gaan Ricardo Geervliet (associate partner bij EY), Frank ter Huurne (advocaat/partner bij Lexence) en Johan Klokman (senior consultant bij Hoffmann) onder leiding van Paul van Liempt (journalist/interviewer/schrijver) in op vragen zoals:

  • Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken van bedrijfsfraude?
  • Hoe kan ik bedrijfsfraude herkennen?
  • Hoe kan ik een fraudeur herkennen?

Gastspreker tijdens deze online talkshow is Johan van der Werk, werkzaam bij Alliander als senior internal auditor en fraude & incidenten onderzoeker.

Reeks online talkshows

De talkshow op dinsdag 7 september is de aftrap voor een reeks talkshows over dit thema:

  • Talkshow #1 – dinsdag 7 september 2021 om 14:00 uur
    Fraude herkennen voor gevorderden
     
  • Talkshow #2 – dinsdag 7 december 2021 om 14:00 uur
    Fraude onderzoeken en aanpakken
     
  • Talkshow #3 – dinsdag 1 maart 2022 om 14:00 uur
    Fraude voorkomen
     
  • Talkshow #4 – dinsdag 7 juni 2022 om 14:00 uur
    Actualiteiten fraude & integriteit

Actief meedoen

Bekijkt u de talkshow live? Dan kunt u al uw vragen stellen via de chatfunctie. Later terugkijken is ook mogelijk.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Organisatie

De talkshow wordt georganiseerd door EY, Hoffmann en Lexence.

EY Forensic & Integrity services heeft wereldwijd een team van 4.000 onderzoekers, forensische accountants en forensic data analytics professionals die organisaties helpen snel te reageren op gevallen van vermeende fraude, omkoping en andere financiële criminaliteit.

Lexence is een continu ontwikkelend advocaten- en notariskantoor, gespecialiseerd in ondernemings- en vastgoedrecht. De ruim 100 advocaten en notarissen werken in bevlogen teams, geleid door betrokken partners. Hierbij staan kwaliteit, efficiëntie en servicegerichtheid voorop. Zowel adviseren als procederen behoren tot de dagelijkse gang van zaken.

Hoffmann voert jaarlijks 1.200 onderzoeken uit op het gebied van fraude, cybersecurity en security risk management, waardoor zij op basis van kennis en kunde de marktleider op dit vakgebied is.


 

Fraude & Integriteit

Fraude op de financiële afdeling: ‘Het was ontzettend makkelijk'

Onlangs veroordeelde de rechtbank de voormalig CFO van een internationale onderneming tot een cel- en taakstraf, omdat hij over een periode van zeven jaar voor bijna vier ton had gefraudeerd. Deze verduistering was kinderspel, aldus de verdachte in de rechtbank: ‘Het was ontzettend makkelijk. Managers en accountants zetten blind hun handtekening als ik dat vroeg. Niemand stelde vragen.’

Fraude & Integriteit

Steeds vaker diefstal van medicijnen in de zorg

Afgelopen vrijdag was er een uitgebreide reportage in de nieuwsuitzending van EenVandaag over de toename van diefstal van medicijnen in de zorg. Ron Nieuwendijk, senior consultant Fraude & Integriteit bij Hoffmann kwam hier ook aan het woord. “Tien jaar geleden ging het bij één op de tien onderzoeksopdrachten uit de zorg om medicijndiefstal. Inmiddels is dat bij ongeveer één op de drie dossiers het geval,” aldus Ron. Reden waarom we hier ook vanuit Hoffmann weer aandacht voor willen vragen. Want wat is hiervan de oorzaak?

Fraude & Integriteit

Fraude door mede-aandeelhouder of -vennoot: wanneer kunt u onderzoek laten doen?

Als mensen met elkaar gaan samenwerken in een gezamenlijke bv of een vof, gebeurt dat vaak met veel energie én in vol vertrouwen. Er worden weinig afspraken gemaakt, laat staan op papier gezet. Men staat vooral in de ‘doe-stand’. Niet zelden blijkt dan later dat visies, verwachtingen en handelwijzen uiteenlopen, bijvoorbeeld omdat een van de partners zichzelf bevoordeelt ten koste van de onderneming. Als er dan niets op papier staat kan het ingewikkeld zijn om daar onderzoek naar te (laten) doen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.