Maar liefst 70% van de Nederlandse bedrijven krijgt te maken met fraude. Daarbij gaat het vaak om strafbare, ongewenste en voor het bedrijf schadelijke handelingen zoals diefstal, corruptie, oplichting, belangenverstrengeling, onrechtmatige concurrentie of het doorspelen van (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie.

Maar bedrijfsfraude is lang niet altijd gemakkelijk vast te stellen. Mogelijk heeft u wel het gevoel dat er iets niet klopt, maar weet u niet goed op welke signalen u moet letten. Of hebben collega’s wel gesignaleerd dat er iets niet in de haak was, maar is er geen melding van gemaakt.

Daarom organiseren EY, Hoffmann en Lexence een reeks online talkshows over bedrijfsfraude.

Tijdens de eerste talkshow op dinsdag 7 september gaan Ricardo Geervliet (associate partner bij EY), Frank ter Huurne (advocaat/partner bij Lexence) en Johan Klokman (senior consultant bij Hoffmann) onder leiding van Paul van Liempt (journalist/interviewer/schrijver) in op vragen zoals:

  • Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken van bedrijfsfraude?
  • Hoe kan ik bedrijfsfraude herkennen?
  • Hoe kan ik een fraudeur herkennen?

Gastspreker tijdens deze online talkshow is Johan van der Werk, werkzaam bij Alliander als senior internal auditor en fraude & incidenten onderzoeker.

Reeks online talkshows

De talkshow op dinsdag 7 september is de aftrap voor een reeks talkshows over dit thema:

  • Talkshow #1 – dinsdag 7 september 2021 om 14:00 uur

    Fraude herkennen voor gevorderden

     
  • Talkshow #2 – dinsdag 7 december 2021 om 14:00 uur

    Fraude onderzoeken en aanpakken

     
  • Talkshow #3 – dinsdag 1 maart 2022 om 14:00 uur

    Fraude voorkomen

     
  • Talkshow #4 – dinsdag 7 juni 2022 om 14:00 uur

    Actualiteiten fraude & integriteit

Actief meedoen

Bekijkt u de talkshow live? Dan kunt u al uw vragen stellen via de chatfunctie. Later terugkijken is ook mogelijk.

Kosten

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Organisatie

De talkshow wordt georganiseerd door EY, Hoffmann en Lexence.

EY Forensic & Integrity services heeft wereldwijd een team van 4.000 onderzoekers, forensische accountants en forensic data analytics professionals die organisaties helpen snel te reageren op gevallen van vermeende fraude, omkoping en andere financiële criminaliteit.

Lexence is een continu ontwikkelend advocaten- en notariskantoor, gespecialiseerd in ondernemings- en vastgoedrecht. De ruim 100 advocaten en notarissen werken in bevlogen teams, geleid door betrokken partners. Hierbij staan kwaliteit, efficiëntie en servicegerichtheid voorop. Zowel adviseren als procederen behoren tot de dagelijkse gang van zaken.

Hoffmann voert jaarlijks 1.200 onderzoeken uit op het gebied van fraude, cybersecurity en security risk management, waardoor zij op basis van kennis en kunde de marktleider op dit vakgebied is.


 

Fraude & Integriteit

Als u twijfelt aan een ziekmelding van een werknemer

Wanneer een medewerker ziek is, dan is dat in de eerste plaats vervelend voor die medewerker zelf. Tegelijkertijd heeft dit ook gevolgen voor de werkgever. Kortgeleden kwam in het nieuws dat iedere dag ziekteverzuim een werkgever € 350 tot € 450 kost. Een grote kostenpost dus voor werkgevers, zeker als (meerdere) medewerkers voor langere tijd uit de running zijn. Extra vervelend wordt het als u redenen heeft om te twijfelen aan een ziekmelding. In dat geval kunt een onderzoek naar verzuimfraude laten doen, maar dat kan niet zomaar. 

Fraude & Integriteit

Fraude met diploma’s en ID-bewijzen nog te gemakkelijk

Het blijkt nog te gemakkelijk om met een vals of gekocht diploma of een ID-bewijs van een ander aan de slag te gaan. Afgelopen zomer luidde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover de noodklok voor de zorg, maar bij Hoffmann zien we dit ook regelmatig bij grote commerciële bedrijven gebeuren. Vooral als de organisaties externen inhuren via bemiddelingsbureaus, recruiters en uitzend- en detacheringsbureaus. Het blijkt dat die bureaus het niet altijd even nauw nemen met de (in de zorg verplichte) controles. Soms zijn zij zelfs malafide.

Fraude & Integriteit

Zo houdt u criminele werknemers buiten de deur

Dit voorjaar meldden BNR en het Financieele Dagblad dat duizenden Noord-Koreaanse IT’ers undercover aan de slag zijn bij westerse bedrijven, waaronder de grootste en meest winstgevende bedrijven in de Verenigde Staten. Uit de berichtgeving blijkt dat deze werknemers veelal onder valse namen werken en binnenkomen met gestolen, vervalste of (met AI) nagemaakte identiteitsdocumenten.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.