Dit artikel is mede geschreven door Arnout Schennink, advocaat/partner bij Lexence.

Stel, u heeft een bedrijf overgenomen. De oprichter van dat bedrijf heeft echter nog steeds een deel van de aandelen in handen. Ook sprak u af dat hij nog een tijdje de operationele leiding op  zich zou nemen. Maar nu heeft u serieuze aanwijzingen dat hij fraudeert. Hij zou geld uit ongeregistreerde verkopen in zijn eigen zak steken. In het verleden hield hij een gedeelte van de verkopen buiten de boeken en is dit na de overname blijven doen. Wat nu?

Frauderende aandeelhouder

Een niet ondenkbeeldige situatie. Bij Hoffmann krijgen we regelmatig het verzoek om onderzoek te doen naar voormalige of medeaandeelhouders. Soms is dat naar aanleiding van een melding van een klokkenluider of signalen uit de markt, maar soms ook naar aanleiding van een aandeelhoudersconflict. Vaak is het vermoeden dat er een vorm van fraude in het spel is.

Tenzij de aanwijzingen concreet en goed onderbouwd zijn, starten we bij Hoffmann in zo’n geval niet direct een persoonsgericht onderzoek op. In de meeste gevallen starten wij met een verkennend onderzoek, waarin we nagaan of de melding op waarheid zou kunnen berusten. Blijkt dat dit inderdaad het geval is en zijn er aanwijzingen dat een of meer van de aandeelhouders daar iets mee te maken heeft, dan starten wij een persoonsgericht onderzoek op. Blijkt uit ons onderzoek dat de vermoedens kloppen, dan kan onze rapportage de basis vormen voor verdere (juridische) stappen.

In het geval u wordt geconfronteerd met een medeaandeelhouder die fraudeert bij het bedrijf waarin u beiden aandeelhouders bent, is het belangrijk om te realiseren dat het bedrijf zelf (juridische) actie moet ondernemen. Het is namelijk het bedrijf dat heeft geleden als gevolg van de fraude en niet u direct als aandeelhouder. Doet het bedrijf niets, bijvoorbeeld omdat de frauderende bestuurder de enige bestuurder is van het bedrijf en geen procedure tegen zichzelf gaat starten, dan kan u als aandeelhouder uiteraard wel ingrijpen.

Asset tracing & recovery

Als er geld of goederen zijn weggesluisd, moet zo snel mogelijk achterhaald worden waar deze zijn gebleven (asset tracing). Vervolgens is het van belang om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dit kan door het leggen van conservatoir beslag op de vermogensbestanddelen van de fraudeur. Daarbij kan gedacht worden aan het leggen van beslag op onroerende zaken, bankrekeningen, maar ook auto’s en aandelen kunnen worden beslagen. Ook hiervoor geldt dat snelle actie is vereist, voordat er niets meer te vinden is.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Johan Klokman van Hoffmann helpt u graag verder. Heeft u vragen over de juridische mogelijkheden? Dan kunt u contact opnemen met Arnout Schennink van Lexence advocaten en notarissen.

Fraude & Integriteit

Als u twijfelt aan een ziekmelding van een werknemer

Wanneer een medewerker ziek is, dan is dat in de eerste plaats vervelend voor die medewerker zelf. Tegelijkertijd heeft dit ook gevolgen voor de werkgever. Kortgeleden kwam in het nieuws dat iedere dag ziekteverzuim een werkgever € 350 tot € 450 kost. Een grote kostenpost dus voor werkgevers, zeker als (meerdere) medewerkers voor langere tijd uit de running zijn. Extra vervelend wordt het als u redenen heeft om te twijfelen aan een ziekmelding. In dat geval kunt een onderzoek naar verzuimfraude laten doen, maar dat kan niet zomaar. 

Fraude & Integriteit

Fraude met diploma’s en ID-bewijzen nog te gemakkelijk

Het blijkt nog te gemakkelijk om met een vals of gekocht diploma of een ID-bewijs van een ander aan de slag te gaan. Afgelopen zomer luidde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hierover de noodklok voor de zorg, maar bij Hoffmann zien we dit ook regelmatig bij grote commerciële bedrijven gebeuren. Vooral als de organisaties externen inhuren via bemiddelingsbureaus, recruiters en uitzend- en detacheringsbureaus. Het blijkt dat die bureaus het niet altijd even nauw nemen met de (in de zorg verplichte) controles. Soms zijn zij zelfs malafide.

Fraude & Integriteit

Zo houdt u criminele werknemers buiten de deur

Dit voorjaar meldden BNR en het Financieele Dagblad dat duizenden Noord-Koreaanse IT’ers undercover aan de slag zijn bij westerse bedrijven, waaronder de grootste en meest winstgevende bedrijven in de Verenigde Staten. Uit de berichtgeving blijkt dat deze werknemers veelal onder valse namen werken en binnenkomen met gestolen, vervalste of (met AI) nagemaakte identiteitsdocumenten.

Wilt u op de hoogte blijven van onze diensten en werkzaamheden? Meld u hier aan voor de periodieke toezending van onze Hoffmann Tips.