Whitepaper: 'Spionage bij of via onderzoeksinstellingen'

19 maart 2019

Onderzoeksinstellingen in het algemeen, en universiteiten in het bijzonder, zijn door hun toegang tot hoogwaardige kennis, in combinatie met een open cultuur van kennisuitwisseling, aantrekkelijk voor het ontplooien van spionageactiviteiten. In het meest recente jaarverslag waarschuwt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) voor spionageactiviteiten gericht op het vergaren van hoogwaardige kennis van onderzoeksinstellingen, onder andere vanuit China, Iran, Pakistan en Rusland.

Spionage gebeurt per definitie heimelijk en lijkt wellicht iets abstracts uit films of romans. Om het fenomeen spionage inzichtelijk en concreet te maken, heeft Hoffmann het White Paper ‘Spionage bij of via onderzoeksinstellingen’ geschreven. Hoewel dit White Paper zich richt op onderzoeksinstellingen, is de vertaalslag gemakkelijk te maken naar (andere) organisaties die werken met hoogwaardige kennis.

Het Hoffmann White Paper gaat in op het fenomeen spionage – in verschillende verschijningsvormen –, de kenmerken van onderzoeksinstellingen en de daaruit voortkomende risico’s.

Hoffmann helpt een breed scala aan organisaties met zowel preventieve als repressieve maatregelen tegen relevante risico’s zoals spionage. Vul uw gegevens in het rechterkader in en u ontvangt het White Paper per e-mail.

U kunt ook altijd contact met ons opnemen via 088- 298 66 00 of info@hoffmann.nl.